sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 37


Luku 37: Kaiken loppu

Jokin hakkaa seiniä kuin alkava rankkasade. Ragnar pitää käsiä ympärillään aivan kuten silloin, kun hän oli vielä nuori, vasta verso tämän taivaan alla. Kädet ovat kuin kirkon jykevät seinät, suojelevat vain hetken. Ragnar kuvittelee aluksi kuuntelevansa pelkkää sadetta. Tulevaa enteilevää ropinaa kirkon perustuksia vasten. Sitten sivuikkuna räsähtää rikki ja Ragnar näkee, kuinka enkelin kuva hajoaa palasiksi penkeille. Yksi rukous vähemmän.

Hetken Ragnar pelkää sen olevan valo. Hän ei tiedä, kykenisikö seisomaan sen edessä enää kertaakaan. Sitten hän ymmärtää, että ikkuna on rikottu kohotettuja käsiä kuvaavalla pienellä marmoripatsaalla. Neuvoston symboli. Kohotetut kädet. Se on alkanut.

Ragnar juoksee kauemmas ikkunasta, pakenee penkkien taa, vie kädet päänsä päälle, etteivät tulevat iskut veisi hänen henkeään. Metakka kohoaa, hakkaava ääni jatkuu. Ragnar ymmärtää vihdoin, mitä on olla petturi, mitä on elää kansan vihan kohteena. Kaikki on alkanut, ensiaskeleet on otettu. Hänen maailmalle pelaamansa aika on täyttynyt, hetkeäkään ei ole jäänyt käyttämättä.

Ragnar löytää itsensä ylemmästä, asuttavaksi muutetusta kerroksesta. Hän haalii käsiinsä kaikki vanhat kirjeet, joka ikisen. Ne hän haluaa säilyttää. Kaikki muu saisi tuhoutua. Vain todisteet Edelainen petollisuudesta tulisi säilyä. Ei siksi, että ne auttaisivat enää mitään. Ainoastaan siksi, ettei Ragnar voi päästää irti siitä, mitä on tehnyt. Hän hamuaa kirjeet syliinsä, pitää ne lähellä rintaansa ja odottaa, että kansa tunkeutuu sisään. Vieläkö ihmiset osaavat kunnioittaa pyhää maata, vai onko pyhyys poistunut raivon tieltä? Tai oikeuden. Ragnar tietää olevansa väärässä. Hän on aina ollut. Nyt hän maksaisi siitä kaikella.

Rakas Jumalani. Rukous ei tule ääneen. Sanoilla ei ole voimaa täällä. Ragnar on käpertynyt vanhan lipaston taakse ja tietää, että mikä tulisi, tulisi lopullisesti, säästämättä. Anrabasin kuolema oli turha. Ragnar lähetti kaksoset liian myöhään. Kaaos on jo ovella, se tuntee hänen nimensä.

Kun taivas peittyy huudosta, Ragnar painuu kasaan ja painaa pään polviinsa. Odotus on istunut kirkossa jo vuosisatoja. Ragnar tietää, ettei mikään enää auta, kun ihmiset ovat hänen ovillaan ja vaativat oikeuksiaan. Niitä oikeuksia, jotka hän polki saveen ja mutaan hukuttamalla sodan vampyyrien kauhujen alle. Ragnar ei tiedä, voisiko katsoa Edelainea ja lapsiaan silmiin, jos näkisi heidät taivaassa. Onko minulle taivasta? Onko taivasta sellaiselle, joka on piilottanut sydämensä?

On kuin kohtaisi kaikki tekonsa silmästä silmään. Edelaine, lapset, osattomat, kaikki. Jokainen, jota vastaan Ragnar on rikkonut yrittämällä hallita heitä. Maailma astelee hänen ovelleen ja pitelee punaista tulta käsissään.

Vasta, kun portaissa kolahtaa, Ragnar ymmärtää, ettei hän ole kirkossa yksin. Kirkkoon pääsee kuka tahansa, mutta hän itse ei pääse sieltä ulos. Rangaistus, jonka hän antoi itse itselleen. Ragnar ei päästä irti kirjeistä silloinkaan, kun tulija saapuu asuinkerrokseen ja kohtaa lattialle lyhistyneen Ragnarin. Kunnia on jo haudattu, sitä olisi turhaa maalata uudelleen vanhoille, väsyneille kasvoille.

Frida seisoo kädet vyötäisillä ja veljensä suuri, punainen paita yllään. Nainen on kallistanut päänsä ja katsoo Ragnariin kuin petolintu saaliiseensa. Ragnar tietää menettäneensä otteen. Se irtosi ensimmäistä kertaa jo silloin, kun nimetön valo näki hänet. Nyt on kuin valo olisi asettunut kaikkiin näihin ihmisiin ja katsoisi häneen heidän armottomien silmiensä läpi.

Se on ohi”, Frida pudottaa sanansa. Ragnarin ei tarvitse kuulla niitä tietääkseen.
Sinä olet heidän kanssaan. Sinä olet mukana polttamassa maailmaa poroksi.”
Frida pudistaa mustaa päätään.
Minä en polta mitään”, Frida sanoo. ”Kadut ovat aaltoilleet jo vuosia. Se, että tämä kaikki kohtaa tässä pisteessä, on pelkkä lopputulos siitä, että totuus lakaistiin maton alle. Mutta kuten sanoin – minä en polta mitään. Minä en halua muuta kuin selvitä seuraavaan aamuun yhdessä kaksoseni kanssa.”

Ragnar kurtistaa kulmiaan.
Miksi sitten olet siinä, jos et ole yksi heistä?”
Sinun suurin vikasi on aina ollut se, että näet puolia.” Frida tulee lähemmäs, kumartuu mustissa saappaissaan aivan Ragnarin tasolle. ”Tosiasiassa on vain ihmisiä ja ihmisten valintoja.”
Ragnar pysyy vaiti.
Minä en valitse puolia. Tiedä, että minua ja Juliusta et saa enää tekemään ainuttakaan hirmutekoa puolestasi. Emme tuhoa enää ketään.”
Te olette tappaneet jo niin monta puolestani, etteivät loput vampyyrit tekisi enää pahaa.”
Sitäkö sinä toivot? Vampyyrien kuolemako poistaisi mellakoijat kirkkosi pihamaalta?”

Ei. Ragnar ei tiedä, mitä ajattelee. Hän ei ole ajatellut mitään selkeästi enää vuosiin. Hän ymmärtää sen katsomalla valoa Fridan silmissä. On kuin maailma olisi riuhtaissut armonsa Ragnarilta ja tehnyt sen kerralla.

Me emme ole tästä eteenpäin enää koskaan sinun käytettävissäsi. Me olemme omia yksiöitämme, emme sinun lelujasi.”
Poistaako se omatunnoltasi kaiken, mitä olet tehnyt? Poistaako se viattomien lapsien kuoleman sydämeltäsi?” On pakko saada sivaltaa. On pakko saada valta vielä kaiken jälkeenkin. Ragnarin koko ruumista kolottaa.
Ragnar näkee omien sanojensa vaikutuksen Fridassa. Nainen horjahtaa, joutuu ottamaan kädellään tukea. Silmissä kiiltää, katse ei pysy täydellisen kovana. Huulet puristuvat kovaksi viivaksi.

Minä en kuvittele hetkeäkään, että saan anteeksi”, Frida sanoo madaltaen ääntään. ”En ikinä ole herätellyt sellaisia kuvitelmia. En pyydä maailmalta anteeksi, koska se, mitä olen tehnyt, on ollut oma valintani. Minulla oli vaihtoehtoja valita toisin, mutta valitsin taloudellisen turvan sinun siipiesi alla. En voi syyttää omaa heikkouttani. Kannan ristini loppuun saakka, mutta kaikesta tulevasta olen irtisanoutunut. Minun elämäni on tästä lähtien minun omani, vaikka se maksaisi minulle yöttömiä öitä, ikuista nälkää ja terävien hampaiden pelkoa kaduilla. Mutta se on minun elämäni, ei elämää jonkun armosta.”

Ragnar tuntee jonkin pistelevän silmäluomien takana. Kaikki kyyneleet ovat tulleet vaatimaan oikeuksiaan. Ragnar on sysännyt itsensä yhä vain kauemmas vastuusta. On kuin hänen oma surunsakaan ei olisi enää hänen surtavissaan. Kyyneleet huutavat tulla kuulluiksi.

Minä tapoin lapseni ja vaimoni”, Ragnar hengähtää. Ääni on pelkkä varjo, miltei nyyhkäys. ”Minä heidät tapoin. Ette te, vaikka teidän kätenne sytyttivät vaunut tuleen, polttivat haaveeni ja rakkauteni kokoksi taivaalle. Ette te, ette koskaan te…”

Vanhan miehen suru on siinä, aivan Fridan kosketettavissa. Frida ei tee mitään, nainen säilyttää etäisyytensä ja katsoo Ragnaria kuin mies ei voisi enää ikinä haavoittaa häntä. Ragnarin rehellisyys ei auta heistä kumpaakaan. Se on vuosia myöhässä.

Menkää”, Ragnar sanoo ja tietää katuvansa sanoja myöhemmin. Ne löytäisivät hänet aivan kuin totuuskin löysi kaikkien vuosien jälkeen. ”Ota veljesi ja mene. Minä olen ikuisesti täällä, en löydä teitä enää. Te ette ole koskaan olleet minulle mitään velkaa. Minä käytin teitä tarpeisiini, koska te olitte riittävän epätoivoisia. Menkää älkääkä enää sitoko itseänne minun kaltaiseen olentoon, joka ei tiedä, mitä haluaa.”

Hetken Frida on hiljaa. Ragnar tietää, että Frida ei pysty enää säälimään häntä. Hän on itse aiheuttanut oman pimeytensä, takonut sen vuosien katkeruudesta ja jäykästä, kylmästä sydämestä.

Herra Strauss.” Vasta Fridan puhutellessa Ragnaria nimeltä hän ymmärtää, ettei Frida ole teititellyt häntä koko keskustelun aikana. Muodollisuudet on hylätty, totuus on kaivettu mätänä niiden alta. ”Jos sinä saisit toivoa vain yhtä asiaa, mikä se olisi?”
Toiveet. Miten erikoinen ajatus. Ragnar ei muista ajatelleensa kultareunuksisia ajatuksia enää pitkään aikaan.
Minä toivoisin, että olisin tehnyt kestävämpiä valintoja sodassa enkä olisi vain tyytynyt käyttämään vampyyreita. Se oli epätoivoisen miehen hätäinen valinta, jolla ei rakennettu mitään pysyvää.”
Jokin kolahtaa vasten kirkon seinää kuin todistaakseen sanoja.

Suu voi sanoa mitä tahansa, mutta Ragnar huomaa, että Frida näkee totuuden niiden läpi. Sanat ovat läpikuultavia, niiden valheellisen pinnan voi puhaltaa pois. Ragnarin sisin huutaa vain yhtä. On olemassa ajatus, jota hän ei ole saanut poltettua pois. Kunpa en olisi pakottanut tätä nuorta ihmistä tappamaan heitä. Kunpa Edelaine ja lapset olisivat yhä täällä.

Ragnar riiputtaa päätään alhaalla, pitää kirjeitä vasten sydäntään, kun Frida nousee ylös. Yksi ainoa katse. Ragnar tietää sen viimeiseksi. Vielä joskus hän katuisi, että päästi naisen ja tämän veljen pois. Joskus hän kiroaisi kaksosten nimiä ja sitä, että ei voinut pitää heitä ikuisesti lieassa. Juuri nyt hän haluaa tehdä kerrankin jotain oikein. Katkeroituneen, väsyneen sydämensä pohjassa hänellä on kaksosille vain yksi ajatus.

Jumala suojelkoon teitä minun kaltaisiltani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti