sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 26


Luku 26: Kaunista lumetta

Portaikon maalauksista yksi ei kuulu joukkoon. Yläpäähän asetettu, vaaleahiuksinen nainen, jolla on pisamaisiksi maalatut kasvot ja suunnattoman kauniit silmät, ei ole kukaan niistä, jotka muihin maalauksiin on kuvattu. Nainen näyttää siltä, ettei mikään koskaan hetkauttaisi häntä. Että hän hymyilisi aina vain. Ehkä maalaaja on ajatellut hänet sellaisena, ikuistanut hänet ikuisesti vahvana, mutta lempeänä.

Kuka tämä nainen on?” Victoria kysyy Marialta tiedostaa tämän olevan jo kolmas päivä, kun he ovat kaksin. Anrabas on paennut. On niin paljon kerrottavaa, että mies on katsonut paremmaksi vain pysytellä poissa kartanostaan. Anrabasin ja ulkona vallitsevan vampyyrikaaoksen sijasta Victoria keskittyy maalauksen naisen vehnänvaaleisiin hiuksiin ja lempeisiin piirteisiin.

Minä sanoin, että valo on vanhin ystäväni, mutta minulla oli kerran toisenlainen ystävä”, Maria sanoo niin suurella hellyydellä, että Victoria miltei hätkähtää. Hän ei ole koskaan kuullut Marian puhuvan toisesta ihmisestä sillä tavalla.
Hänen nimensä oli Edelaine.”
Mennyt muoto kertoo tarpeeksi. Victoria ei uskalla kysyä Edelainen kuolemasta. Ikuisuudella on aina hintansa.
Edelaine oli minun paras ystäväni. Me olimme aina yhdessä.”

Victoria ei osaa olla kateellinen, mutta hän tuntee sydämessään hienoisen piston. Hän ei siis ollut ensimmäinen. Maalauksen nainen ei tosin näytä sellaiselta, jota Maria olisi suudellut kuunvalossa. Hän näyttää naiselta, jonka naurussa soi kevät ja hymyssä kukkivat tuhannet kukat.

Edelainen nimi kutittelee Victorian ajatuksia. Victoria tietää kuulleensa sen jossakin.
Hän vietti paljon aikaa minun ja Anrin kanssa ennen kuin avioitui”, Maria huokaa. ”Minulla olisi sinulle paljon kerrottavaa Edelainesta ja siitä, millaisen käänteen elämämme otti, mutta minä en ole kertonut sinulle vielä valostakaan, en vampyyreista, en sodasta, en mistään.”
Jokin Marian äänen hauraudessa kertoo Victorialle, että Edelainesta puhuminen olisi vaikeampaa kuin suurten aiheiden käsittely. Kenties Edelaine oli Marialle jotakin aivan toisenlaista.

Edelainen avioliitto vei hänet meiltä lopullisesti”, Maria hengähtää. ”Ajatella, että sinäkin olet voinut tavata hänet joskus.”
Tavata hänet?” Victoria hengähtää. Tavata naisen, joka eli vuosikymmeniä sitten?
Edelainen sukunimi oli Strauss hänen kuollessaan.”

Victoria vie tahtomattaan käden suulleen. Strauss. Edelaine Strauss, Ragnarin vaimo. Tragedia, josta Ragnar ei koskaan kertonut kaikkea edes neuvostolle. Tapaturmainen kuolema. Heidän kaksi pientä lastaan menehtyivät samassa. Nyt Victoria muistaa lapsuuden kirkkokäynnit, nuoren naisen ja tämän kullanhohtoisena ikkunasta sirottuvassa valossa keinuneet hiukset. Pehmeä ääni. Lempeä. Mitään muuta Victoria ei muista. Se, joka on maalannut Edelainen, on ikuistanut vain omat ajatuksensa. Todellista Edelainea ei olisi voinut kuvata kankaalle.

Voi, minä…” Victoria vetää syvään henkeä. ”Hänenhän on täytynyt olla vampyyri.”
Minä muutin hänet.”
Victoria katsoo Mariaa pitkään. Ilmeessä ei ole katumusta eikä pelkoa. Vain haalistuma surusta, jota ei ole surtu vieläkään loppuun. Äkkiä Victoriasta tuntuu, ettei hänen pitäisi sanoa enempää.

Anri tulee tänään.” Aiheenvaihto. Hyvä. Victoria ei kestäisi enää. He kulkevat pois portaikosta, takaisin eteiseen. Talvi on piirtänyt kuvioitaan ikkunaan, huurre tekee kaikesta utuista. Victoria pitää talvesta, koska se muistuttaa häntä Mariasta.
Onko hän ilmoittanut siitä?”
Ei, mutta minä tiedän, kauanko hän tarvitsee aikaa hyväksyä itsensä.”
Tietääkö Anrabas, että minä olen neuvoston kätyri?” Victoria hätkähtää omia sanojaan. Ne kavaltavat hänet niin helposti. Hän on oppinut puhumaan itsestään petturina ilman, että kyyneleet kihoavat silmiin. Ei niillä olisi oikeutta.

Epäily Marian kasvoilla saa Victorian mietteliääksi.
En ole varma”, Maria huokaa. ”Olen pitänyt asian omana tietonani, mutta Anrin tuntien hän saattaa tietää jo.”
Ja hän on silti pitänyt minut talossaan.”
Anrilla lienee syynsä. Sinun kannattaisi keskustella hänen kanssaan sitten, kun hän palaa.”
Minä aionkin. Meillä molemmilla on niin paljon salattavaa. Voi, Maria, minun sydämeni mätänee kaikista näistä valheista. En ole koskaan ollut valehtelija. Ja nyt kaikki, mitä olen, on kaunista lumetta.”

Maria hivuttautuu hiljaa lähemmäs, vie kylmän kätensä Victorian omalle. Hän sivelee Victoriaa hetken ennen kuin kumartuu suutelemaan häntä hitaasti. Suudelma on pehmeä, sillä ei ole kiire minnekään.

Sinä olet kaunein, aidoin ihminen, jonka minä tunnen”, Maria sanoo. Victorian on hetken mahdotonta uskoa sanoja sellaiselta ihmiseltä, joka on tuntenut Edelaine Straussin kaltaisen naisen. Maria painaa otsansa Victorian otsaa vasten, hetken he vain ovat eivätkä sano mitään. Sitten ulko-ovi käy.

Askeleet pyytävät anteeksi ennen suuta. Anrabas ei saavu sisälle kuin mies, joka omistaa talon, ei kuten ensimmäinen vampyyri, jonka verta pelätään koko maassa. Hän kävelee kuin valehtelija. Petturi.

Maria vilkaisee ensin veljeään, sitten Victoriaa. Anrabas nyökkää. Victoria ei tahdo, että Maria lähtee. He ovat samaa perhettä kaikki. Siinä he ovat, hänen rakkaansa, eikä mahda mitään sille, että haluaa pitää molemmat lähellään.

Ennen sanoja Anrabas tulee aivan lähelle, hapuilee, kurottaa kuin ei aivan tietäisi, mitä tekee. Anrabasin silmien alla on tummat renkaat, mies on tuskin levännyt hetkeäkään. Victorialla ei ole aavistustakaan siitä, missä mies on luuhannut kaiken tämän ajan. Hän ei aio kysyä. Anrabas hapuilee häntä kuin anteeksiantoa. Victoria tahtoisi pysyä kovana, suuttua siitä, että Anrabas ei kertonut. Oma petos varjostaa Victorian sydäntä liikaa, joten hän ojentaa miehelle kätensä. Sovinnon ele. Sen jälkeen valheet eivät tanssisi. Anrabas tarttuu käteen.

Minä olen päässyt pois talosta jo vuosia.” Anrabas nielaisee. Victoria näkee, kuinka sanat polttavat miehen kurkkua. ”En tiedä, olisinko koskaan kertonut sinulle.
Ja minä olen täällä, koska neuvosto lähetti minut tutkimaan tätä nimenomaista aihetta. Olen petturi yhtä kaikki.”
Minä tiesin siitä jo.”

Anrabasin kasvoilla käväisee jotakin muutakin. Ehkä tässä ei ole kaikki, josta hän tietää kertoa.
Sinä… tiesit?” Victoria kurtistaa kulmiaan.
Osasin epäillä sitä.”
Ja nait minut silti”, Victoria naurahtaa. ”Melkoista rohkeutta.”
Sinä et ole kertonut neuvostolle minun menostani mitään, ethän?”
Victoria pudistaa päätään.
Siinä näet. Ei mitään huolta.”

Heleä nauru juoksee Victoriasta. Se on jo miltei pakonomainen, miltei hysteerinen, mutta raikas ja vapautunut kaikesta huolimatta. Niin paljon valhetta, lumeessa eletty kesä ja syksy, ja nytkö talvi tuli kaikkine vastauksineen antamaan heille anteeksi?

Meillä lienee silti selitettävää”, Victoria hengähtää. ”Yksi asia kerrallaan.”
Paljonko sinä olet kertonut vaimolleni?” Anrabas kysyy Marialta, joka seisoo tilassa edelleen. Victorian poskia kuumottaa, kun hän ajattelee, että huoneessa on kaksi ihmistä, joita hän on koskettanut läheltä. Ja silti vain toista hän rakastaa. Saisiko hän senkin anteeksi?
Vain perusasioita”, Maria sanoo pehmeästi. Victoria pitää kasvonsa eleettöminä. Kun Anrabas keskittyy johonkin muuhun, Marian katse käväisee Victoriassa. Ahaa. Aivan. Nämäkään sisarukset eivät siis kerro toisilleen kaikkea.

Victoria, minä haluan sinun tietävän, etten minä oikeastaan ole varma, miksi pääsen vapaaksi, vaikka muut eivät pääse”, Anrabas huokaa.
Victoriaa kylmää. Eikö Anrabas tiedä valosta? Hetkessä Victorian valtaa selittämätön tunne. On kuin maailmassa olisi jotakin, joka on kerrottu vain hänelle ja Marialle. Hän ei saata ymmärtää, että Anrabas elää ja kulkee kuten tavallisesti, mutta ei tiedä sille syytä. Eikö hän ole kertaakaan epäillyt? Victoria katsoo miestään, tämän valkeita laineita ja tummansinistä takkia. Hymyä, joka on lähestulkoon viaton. Ei, Anrabas ei ole sellainen ihminen, joka ajattelisi syitä. Abrabas on tekijä. Hän ottaa, jos saa.

Vaikka valheita ei enää pitänyt olla, ilma on sakeanaan salaisuuksista. On jotakin, jonka tietää vain veli, jotakin, jonka tietää vain sisar. Victoria seisoo heidän välissään tietämättä muuta kuin hänelle suotuja palasia. Silti hän aistii, kuinka sanomattomat sanat juoksevat heidän ympärillään ja hyrisevät.

Sinun täytyy uskoa minua, Victoria”, Anrabas hengähtää niin syvää epätoivoa äänessään, että Victoria miltei säikähtää sitä. ”En tahdo valehdella sinulle tällaisesta.”
Victoria tulee lähemmäs, painaa Anrabasin vasten ikkunalautaa täysin tietoisena siitä, että Maria on yhä siinä, heidän vieressään, ja näkee kaiken. Victoria painaa kätensä Anrabasin omille ja silittää kämmenselkää hiljaa.
Sinä kannat itsellesi aivan liian suurta taakkaa.”
Anrabas katsoo vaimoaan kulmiensa alta kuin ei aivan uskaltaisi kohdata tätä. Silmissä ei kimalla kyyneliä, mutta niissä voisi. Victoria tuntee tämän version miehestä. Hän on nukahtanut sen vierelle useita kertoja, katsellut sen herkkyyttä kuin taideteosta.

Minä olen täällä, koska neuvosto ja Ragnar Strauss halusivat saada sinut kiinni. Minä olin neuvostosukujen lapsista ainoa tehtävään sopiva, joten täytin sen. Tässä ei aluksi ollut kyse mistään muusta kuin neuvoston ja herra Straussin tarpeesta saada syyllinen leviävälle vampirismille.”
Anrabas nyökkää kuin tietäisi jo. Maria seisoo vieressä ja kuuntelee.
Sinua ei voinut lain nimissä tuomita, sillä he eivät olleet varmoja, että se olisit sinä. Siispä veljeni laitettiin sopimaan kauppoja minusta.”
Valkean vampyyrin kasvoilla käväisee jotakin muutakin kuin ymmärrystä. Victoria ei tiedä syytä. Aivan kuin Anrabas olisi hetken täydellisen kauhuissaan.
Anri. Victoria”, Maria puuttuu puheeseen.

Victoria kääntyy rakastamansa naisen puoleen. Kun Maria puhuu heille molemmille, hänen äänessään on erilainen sointi. Kylmyyttä hohkaavassa eteisessäkin Victoria kykenee täyttymään lämmöstä pelkästään kuunnellessaan Mariaa.

Minun tuntemani Ragnar Strauss olisi vain tappanut Anrin, jos hän kerran epäilee tätä vampirismin uudesta aallosta”, Maria huokaa. ”Se mies ei turhia harkitse. Hän ei tunne sääliä.”
Ensimmäistä kertaa koskaan Victoria kuulee Marian äänessä katkeruutta. Puhtaan henkilökohtaista katkeruutta. Veikö Ragnar Marialta tämän parhaan ystävän, Edelainen? Sekö mustaa Marian pehmeää ääntä yhä edelleen?
Neuvosto ei antanut hänen toimia äkkipikaisesti. Olen kuullut veljeltäni, että herra Strauss kyllä ehdotti sinun tuomistasi neuvostosaliin heti.”

Maria ja Anrabas vaihtavat vakavia katseita. Maria huokaisee syvään.
Victoria… En olisi halunnut puhua tästä vielä, mutta minusta tuntuu, että minun täytyy.” Marian ääni on syvä.
Mikään hyvä ei koskaan seuraa sellaisia sanoja. Victoria on valmis kaikkeen.
Minä kerroin sinulle juuri Edelainesta.”
Anrabas säpsähtää. Miehen olemus muuttuu sekunneissa. Aivan kuin hän katsoisi sisarensa repivän oman haavansa auki. Kenties Maria tekee juuri niin.
Minulla on syytä epäillä, että Ragnar Strauss tapatti Edelainen sen jälkeen, kun paljastui, että hän oli yhteyksissä minuun.”

Kylmää. Kaikkialla on kauttaaltaan kylmää, edes Marian pehmeä ääni ei enää lämmitä Victoriaa. Se Ragnar, joka lähetti hänet tänne, oli ehdoton kuten aina. Mutta murhaaja? Se Jumalan mieskö? Victoria joutuu tarttumaan ikkunalautaan, vetämään henkeä. Neuvostosuvut tuntevat Ragnarin. Kaikki tuntevat Ragnarin, mutta vain neuvostosuvut ja vampyyrit tietävät, kuka mies oikeasti on. Muulle kansalle miehen nimi on kirous. Olisiko sen sittenkin pitänyt olla heillekin?

Hiljaisuus on liian syvä. Kylmä, äänetön kuilu.
Se mies ei tunne sääliä. Jos hänellä on syytä epäillä, että Anri on syyllinen vampyyrien kasvavaan lukumäärään ja sen kautta johonkin suurempaan, hän tappaa Anrin surutta. Kenties hän on jo ryhtynyt suunnittelemaan sitä. Sillä tavalla hän päästi Edelainenkin hengestään – oman vaimonsa.”
Kuinka… kuinka Edelaine kuoli?”
Marian silmät ovat hetken täydellisen tyhjät. Anrabas tarttuu häntä ranteesta.
Sinun ei tarvitse…”
Maria vetäisee itsensä irti veljensä otteesta.
Ei. Minun nimenomaan tarvitsee.” Maria sipaisee mustan suortuvan kasvoiltaan ja vetää syvään henkeä. ”Edelaine lapsineen oli saapumassa meidän luoksemme tänne. Vaunun kimppuun hyökättiin ja se paloi kokonaan. He kaikki kuolivat. Edelaine, lapset, kuljettaja.”

Victorian sisällä leimahtaa. Hän saattaa miltei tuntea, kuinka helvetin liekit polttavat naisen kiinni satiinipenkkeihin. Victoriaa puistattaa. Hän tarraa koko ruumiinsa voimasta kiinni ikkunalautaan.

Se mies ei sääli ketään. Jos hän haluaa veljeni, hän saa veljeni.”
Kaikki nämä vuodet Ragnar on inhonnut ennen kaikkea meitä kahta”, Anrabas lisää. ”Wilhelm Alden on saanut olla Ragnarin raivolta jokseenkin rauhassa, mutta me kaksi veimme hänen vaimonsa, ajoimme hänet tappamaan Edelainen. Vaikka hän se tässä Edelainen meiltä vei.”

Victoria ei kysy. Ei vielä. Hän saisi kyllä tietää kaiken naisesta, joka oli kuin päivänpaiste ja kuoli vastaavan kirkkauden ympäröimänä. Maria on täydellisen auki, Anrabasin olemus jäätynyt. Victoria ei tahdo raastaa näitä kahta enempää. Hän itse ehtisi myöhemminkin. Mitä muuta ikuisilla olennoilla olisi kuin aikaa? Kaksikko kertoisi koska tahansa. Victoria astuu lähemmäs, ojentaa kätensä ja odottaa, että he ymmärtävät. Maria ja Anrabas tuijottavat häntä täydellisen lohduttomina.

Ulkona sataa lunta puutarhaan, kun kolme kättä yhdistyvät. Anrabasin ja Marian kädet ovat sirot ja kylmät. Kädet pysyvät hetken yhdessä, ja silloin Victoria tuntee, kuinka salaisuudet lakkaavat olemasta. Vain siksi pieneksi hetkeksi, mutta silloin sekin on riittävästi.

Kun kolmikko irrottaa otteensa, kaikkien kasvoilla on levollinen ilme. Puolia ei ole valittu, koska elämässä ei ole puolia. On paljon sellaista, jota kukaan heistä ei vielä ymmärrä. Anrabas vetää henkeä, Victoria odottaa sanoja kuin tuomiota.

Minulla on ehdotus”, Anrabas sanoo äänellä, joka on hauras kuin syksyn viimeinen kukka. ”Minun… täytyy kuolla.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti