sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 15


Luku 15: Kesyttäjä

Veri valuu Wilhelmin leualle, mutta hän ei vaivaudu pyyhkimään sitä pois. Loput sakeasta nesteestä juoksee alas hänen ruumistaan. Hän tuntee, kuinka jokainen osa hänen kehostaan jännittyy. Veri saavuttaa hänet kaikkialta, täyttää tyhjiön, ikuisen janon. Vasta juodessaan hän ymmärtää, kuinka kauan on ollut ilman.

Tyhjä lasi kolahtaa pöydän mahonkista pintaa vasten. Siitä on liian kauan, kun hän on saanut juoda tuoreesta ihmisestä, painaa hampaansa tämän kaulalle ja tyydyttää janonsa kauttaaltaan. Neuvoston miesten tuoma pullotettu veri ei ole sama asia. Se pitää hengissä, mutta ei ravistele, ei täytä samalla tavalla.

Joko sinä olet valmis?” kuuluu olohuoneen puolelta. Hiljaisuus toimii vastauksena. Puolipukeinen Julius astelee Wilhelmin luo varovainen hymy huulillaan.
Onko nyt hyvä?”
Kysymys kutittelee juuri juonutta Wilhelmiä. Millä oikeudella Julius kysyy sellaista? Oliko hän epätyydyttävää seuraa ennen ruokailuaan? Mielenosoituksellisesti Wilhelm vain asettaa itsensä Juliusta vasten, painaa veren tahriman suunsa tämän huulia vasten ja antaa Juliuksen maistaa hänen elämäänsä.

Suudelma on yllättävän pitkä. Kun Julius irrottautuu, hänenkin huulensa ovat punaiset. Juliuksen viattomiin, suuriin silmiin ja poikamaiseen olemukseen yhdistettynä veriset huulet ovat Wilhelmille liikaa. Hän tarttuu Juliusta kauluksista ja raahaa tämän olohuoneen matolle. Hän ottaa miehen siinä ja nyt. Wilhelm repii avonaisen paidan miehen päältä, painaa punaiset huulensa Juliuksen litteälle vatsalle, jättää merkkinsä kaikkialle.

Kaiken jälkeen Wilhelm tuntee vain hienoista värinää raajoissaan. Hän tuijottaa hentoja mustelmia reisiensä sisäpinnoilla ja naurahtaa pehmeästi. Eikö vampyyrin kuuluisi olla se, joka jättää pysyviä jälkiä?

Wilhelm…” Wilhelm tuntee äänensävyn. Julius puhuu sillä vain, jos päivän aihe on niin raskas, ettei hän voi ottaa sitä puheeksi ennen kuin on tyydyttänyt Wilhelmin. ”Minulla on sinulle uutisia.”
Uutisia? Mutta eihän tämä ole tarkastuskäynti.” Kuin todistaakseen sanomansa Wilhelm piirtää sormellaan viivaa Juliuksen rintakehälle. He makaavat yhä matolla, kumpikaan ei ole noussut ylös.
Ei, ei sellaisia uutisia.”
Huonojako?”
Ragnar tahtoo minun ja Fridan tappavan teidät kaikki.”

Wilhelm hätkähtää istumaan. Hänen kulmansa kaartuvat, veren ja huulipunan tahrima suu vääntyy irveeseen. Onko Julius todella tullut hänen vierelleen, hänen lämmökseen vain kertoakseen hänelle jotakin sellaista?

No, anna mennä sitten”, Wilhelm sanoo ja pyyhkii ilmeensä kaikesta. Juliuksen pahoittelevat eleet tyydyttävät häntä enemmän kuin se, mitä mies teki hänen keholleen.
Wilhelm, rakas, tiedät, että minä en tarkoittanut sitä niin.”
Te kaksihan olette pelkkiä Ragnarin kulkukoiria. Antakaa palaa. Olisipa huvittavaa nähdä, kuinka Ragnar selittäisi sellaisen toimenpiteen neuvostolle. ’Ilkeät vampyyrisedät pelottivat minua, joten nasautin heidät hengiltä kahden avuliaan lapsen avulla’, niinkö?”

Juliuksen ilme murtuu. Mies ei näytä siltä, että alkaisi itkeä. Ilmeessä on jotakin syvän kyllästynyttä. Wilhelm on väsynyt tasoittelemaan tietä muiden eteen. Hänellä on parempaakin tekemistä kuin varoa sanojaan.

Wilhelm vie kätensä Juliuksen leukaperille, tuo miehen kasvot aivan omiensa lähelle.
Mahtoikohan suuri ja kunniallinen herra Strauss kertoa sinulle, kuinka moinen suunnitelma toteutetaan? Saati miksi?”
Julius pudistaa päätään.
Hän antoi meidän vain tietää siitä. Hän ei kertonut vielä mitään.”
Hän pitää teitä lieassa. Purkaa häntä takaisin. Ei katukoiran tarvitse kesyyntyä.”
Mutta…”

Sisällä kiehuu. Miten joku voi vain alistua? Maailma on palamassa tuhkaksi, ja tässä Julius vain istuu Wilhelmin lattialla riiputtaen päätään kuin pahainen rakki. Wilhelmin suonissa palaa, eikä se johdu vasta nautitusta verestä.

Me kaikki olemme niin elävinämme neuvoston ja Ragnarin piikkiin, vaikka todellisuudessa he edustavat aivan eri asioita”, Wilhelm huokaa. ”Etkö näe, miten se mies pompottelee teitä? Olette muka olevinaan hänen salainen aseensa, mutta hän ei taida itsekään tietää, kuinka sitä ohjaillaan.”
Ehkä hän pelkää meidän vasikoivan eikä siksi kerro mitään.”
Wilhelm kohottaa kulmiaan. Hän tuijottaa Juliusta niin kauan, että tämäkin ymmärtää.
Toki minä kerron sinulle, mutta se on eri asia, se –”
Miten se on muka eri asia?” Wilhelmin ääni on liian rehellinen Juliukselle kestää. ”Kerro minulle, mitä eroa minulla ja Barreteilla lopulta on. Me olemme molemmat kahlittuja taloihimme ja kykenemme vain inhoamaan itseämme samalla, kun kierrämme ympyrää eteisen matolla.”

Juliuksen kalpea käsi asettuu varoen Wilhelmin polvelle. Kenties se tapailee sovintoa, pyrkii saamaan Wilhelmin rauhoittumaan. Wilhelm näkee Juliuksen läpi. Häntä ei saisi suittua hiljaiseksi.

Anrabas Barret on ensimmäinen vampyyri”, Julius huokaa. Wilhelm on kuulut saman mantran useasti, mutta antaa Juliuksen luritella sen jälleen. ”Hän pystyy manipuloimaan muistoja! Hän voi tehdä mitä ikinä haluaakaan! Mistä me kaikki tiedämme, mikä on totta ja mikä ei, kun se mies pystyy sellaiseen?”

Wilhelmiä naurattaa. Hän muistelee Anrabasin valkeaa, silkinpehmeää tukkaa ja siroja sormia, lemmikinsinisiä silmiä. Kaikesta riisuttunakin Anrabas on kenties hypnoottinen ja kaunis, mutta silti pohjimmiltaan vain mies. Ihmiset eivät osaa nähdä sen läpi.

Ragnar on mystifioinut mielikuvaa siitä miehestä”, Wilhelm huokaisee. ”Älä muokkaa omaa mielipidettäsi sellaisen vanhan ukon pelkojen perusteella.”
Minä olen kyllä tavannut herra Barretin.” Juliuksen äänessä on lapsellista uhmakkuutta. Minäpäs olenkin itsenäinen! Katso, isi, osaan jo sitoa kengännauhani.
Tietenkin sinä olet, pikku tarkastaja”, Wilhelm sanoo ja painaa pehmeän suukon Juliuksen poskelle. Julius kavahtaa kauemmas. ”Mitä muuta? Anrabasko on jotenkin saanut käsiinsä aidon ihmisen purtavaksi ja sitä kautta levittänyt vampyyriutta pitkin maata? Aivan tarkoituksenmukaisestiko hän olisi niin tehnyt? Ragnarilla on liian korkeita luuloja siitä miehestä. Anri ei tahdo juuri muuta kuin kauniita asioita ympärilleen.”

Sanat sammuvat hetkeksi. Juliuksen silmien takana menee jotakin, josta Wilhelm ei saa otetta. Tavallisesti se ärsyttäisi häntä, mutta nyt hän antaa sen mennä. Hän ymmärtäisi kyllä kaiken myöhemmin.

Sinä unohdat nyt, että herra Straussilla on historiaa Barretien kanssa.” Juliuksen ääni on tarpeettoman synkkä. ”Sinulla ei ole. Sinä et ole päävastuussa missään. Barretithan tässä ne ensimmäiset vampyyrit olivat. He ovat saaneet kansan vihat niskaansa.”
Niin, minä olen pelkkä sivutekijä. Wilhelm-raukka, jolle jäivät talo ja yksinäisyys. Niinhän?”
Ei, rakas, en minä –”
Älä tyrkytä minulle tuota lempeyttäsi. Se ei mene läpi.”
Hetken Julius näyttää lyödyltä. Täydellisen satutetulta. Hyvä. Pahin on vasta edessä.
Minä olen niin helvetin vaaraton, eikö niin? Sano se Ragnarillekin. Minusta ei ole mihinkään. Minut kannattaa aliarvioida jatkossakin. Keskittykää vain siihen, kuinka Barretit kastelevat puutarhansa kukkia ja ilakoivat Anrin nuoresta vaimosta.”

Wilhelm nousee ylös vaivautumatta pukemaan ainuttakaan vaatetta ylleen. Hän heilauttaa kättään Juliukselle merkiksi nousta. Julius pukee housuja takaisin jalkaansa, Wilhelm vain huokaisee.

Tulehan. Haluan näyttää sinulle jotakin.”
Juliuksen ilmeessä käväisee pelko. Wilhelmin ruumiissa sykkii. Pelkää vain. Tänään ei myrskyäisi, mutta Juliuksen säikkyys tyydyttää häntä siitä huolimatta.
Tule nyt vain”, Wilhelm lisää, kun epäluulo voittaa uteliaisuuden Juliuksen kasvoilla.

He kävelevät käytävän halki, kiertävät talon takaosiin, pimeisiin huoneisiin. Julius on harvoin päässyt niihin asti. Wilhelmille talo on aina ollut rakkaampi kuin yksikään ihminen. Julius ei ole koskaan uskaltanut kysyä siitä. Kun tummasävytteisen perähuoneen suuren punaisen maton vetää sivuun, sen alta paljastuu luukku. Wilhelm hymyilee ja nauttii hätäännystä Juliuksen kasvoilta. Luukku avataan, portaat luisuvat kohti pimeyttä.

Sinä menet edeltä”, Julius kuiskaa. Ääni lepattaa kuin kynttilän liekki.
Kuinka huomaavaista, murunen”, Wilhelm naurahtaa ja painaa pehmeän suudelman Juliuksen huulille. ”Pelkäätkö, että sysään sinut alas ja jätän kuolemaan?”
Julius ei vastaa mitään. Wilhelm nauraa ja kävelee portaikkoon. Portaikon alapäässä palavat soihdut halkovat valoa pimeään.

Kaksikko kulkee portaat alas asti. Wilhelm ei katsele ympärilleen, tämä on hänen maailmansa. Hän osaa sen nurkat ulkoa. Sen sijaan hän ei ole koskaan nähnyt tällaisia reaktioita rakastajansa kasvoilla. Juliuksen silmät tottuvat hämärään, lukevat kaikkea uutta kuin vieraskielisiä kirjoja. Ymmärrys ei vielä leviä katseeseen saakka.

Kellari hukkuu tavaraan. On ruokavarastoja, mutta ei yhdelle ihmiselle. Monelle. Kymmenille. On vaatteita ja kirjoja, tavaroita, joita Wilhelm ei mitenkään voi käyttää yksin. Suunnattomasti kaikkea katosta lattiaan. Aivan kuin Wilhelm elättäisi kokonaista ihmisjoukkiota kellarissaan. Julius on pelkästään ymmällään.

Mitä tämä…?”
Hymy leviää Wilhelmin punaiseen sotkeutuneille huulille.
Tervetuloa maailmaani, Julius.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti