sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 29


Luku 29: Poiskirjoitettu

Sanat on jo sanottu, kun ovelle koputetaan jälleen. Victoria antaa miehensä avata oven. Kun sen takana seisookin vanha tuttu, Victoria tuntee sydämensä jättävän kierroksia välistä. Fridan hiukset ovat yhä lyhyet, huulet punatut ja housut vedettyinä korkealle kapealle vyötärölle. Laiton, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, kun ei ole papereita. Victoriaa itkettää. Hänen kaunis, rakas ystävänsä. Frida unohtaa tervehdykset ja ryntää suoraan halaamaan Victoriaa. Victoria vie kädet Fridan selkään, silittää ja miltei purskahtaa kyyneliin, kun tuntee Fridan värisevän itseään vasten. Hän näki Fridan edellisen kerran kesällä. Hän ei koskaan saanut kerrottua naiselle kaikkea. Nyt he ovat jälleen siinä eikä välissä ollutta aikaa olekaan.

Kun Frida irrottautuu Victoriasta, Victoria erottaa ystävän tummat silmänaluset. Jokin on huolettanut Fridaa, joka pystyy mihin vain. Joka on raudanluja. Millainen seikka voi saada Fridan valvomaan yönsä huolen runneltavana?

Minä tulin tänne olemaan rehellinen”, Frida hengähtää. ”Ragnar Strauss aikoo tapattaa kaikki ensimmäiset vampyyrit. Se, mitä minä olen täällä toimittamassa…”
Frida painaa hetkeksi kädet kasvoilleen, vapisee. Victoriaa kylmää kauttaaltaan. Hän ei ole koskaan nähnyt ystävässään ainuttakaan merkkiä hajoamisesta. Victoria on aina tiennyt Fridan olevan ihminen, joka suree yksin, vihaa yksin ja iloitsee yksin.
Minun piti tulla tänne tappamaan teidät, herra Barret.”
Sano Anri vain”, Anrabas kuiskaa ohuella äänellä.
Frida sulkee hetkeksi silmänsä. Suru ja kauhu risteilevät kasvoilla.
Joten, Anrabas… Sinun on kuoltava. Tavalla tai toisella. Herra Strauss uskoo, että tämän käynnin jälkeen sinä olet hengetön.”

Fridan hengitys alkaa käydä raskaaksi. Victoria ja Maria näkevät tilanteen oitis. He tarttuvat Fridaan molemmin puolin ja taluttavat naisen olohuoneeseen. Anrabas tuijottaa kaikkea silmät tyhjinä.

Itse asiassa, Frida, minä ehdin juuri kertoa elämäni naisille sitä samaa”, Anrabas huokaa istuuduttuaan epämukavasti tuolilleen. Victoria on pannut merkille, että Anrabas istuu aina liian reunalla tuolissaan, kun häntä hermostuttaa.
Victoria pitää kättään Fridan omalla. Maria pysyy lähellä. Katseilla he ovat voineet käydä naisten keskisen keskustelun, josta ei ole tarvinnut pitää ääntä. Frida nostaa piinattua katsettaan kulmat kohoten.
Kuinka niin?”
Minä päädyin samaan lopputulokseen hieman eri kautta, mutta minä tiedän, että en selviä hengissä, ellen kuole ensin.”

Kuinka me realistisesti ajatellen saamme sinut… hengiltä? Ragnar ei ole huijattavissa. Hän on elänyt aivan liian kauan tullakseen huijatuksi”, Victoria huomauttaa.
Minä tiedän.” Frida vetää syvään henkeä. ”Olen ajatellut asiaa. Teistä kukaan tuskin tietää, luojalle kiitos, millaista kaduilla on. Osattomille ja vampyyreille ei ole olemassa minkäänlaista terveydenhuoltoa, ja tilanne kaduilla juuri nyt on… jokseenkin sekava. Joka tapauksessa ihmisiä kuolee jatkuvasti. Me pystymme helposti lavastamaan kuolemasi.”
Me?”
Minä ja Julius voimme koska tahansa tehdä sen.”
Tekisittekö jotakin sellaista meidän puolestamme?” Puhuja on Maria.

Frida huokaisee syvään. Victoria tuntee käden värisevän hänen omaansa vasten. Hienoisesti, mutta silti.
Minun on tunnustettava jotakin. Olemme Juliuksen kanssa tehneet jo vuosia kaikki herra Straussin likaiset työt. Meidän kätemme ovat jo veressä. Me olemme hänen aseensa neuvostoa vastaan siltä varalta, että neuvostoon ei voi enää luottaa. Te tiedätte sen kyllä. Te olette saaneet elää Ragnar Straussin päätöksistä. Olette varmasti jo vuosia tienneet, mitä minä ja Julius teemme.”
Marian ja Anrabasin kasvoilla käväisee sama ilme. Se, joka ymmärtää sanomatta mitään. Hiljaisuus osaa olla täydellinen kertoja.

Me emme pysty siihen enää”, Frida tunnustaa. ”Olemme tehneet kaikkemme. Aivan kaikkemme. Minua ei yksinkertaisesti enää jaksa kiinnostaa, kuolenko itse huomenna sen vuoksi, että kukaan ei enää näennäisesti elätä minua. Minä en ala tappaa viattomia ihmisiä. En kykene siihen.”
Victoria silittää Fridan kämmenselkää. Tapa, jolla Frida on tilassa, on jo kiittänyt suun puolesta. Sen suurempaa kiitosta Victoria ei usko koskaan saavansa.
Aion huolehtia, että veljeni pysyy hengissä. Keksin kyllä keinon elättää hänet. Teen mitä tahansa, mutta herra Straussin leluna en kykene enää olemaan.”

Frida vetää jälleen syvään henkeä. Victoria näkee, että sekä hän että Maria ovat valmiustilassa. Jos Frida putoaa, he ovat hänen vierellään valmiina ottamaan kiinni koska tahansa.

Joten, kysymys kuuluu – minne te saatte Anrabasin piiloon sillä välin, kun minä ja Julius lavastamme hänen kuolemansa?”
Victoria vaihtaa katseita ensin aviomiehensä kanssa, sitten Marian. Hänen rakkaimpansa tietävät jo. Anrabasin paot ovat vain Fridalle tuntemattomia.
Frida. Pystytkö sinä pitämään salaisuuden?”

Victoria huomaa muutoksen Mariassa. Maria ei kenties halua näin suurta salaisuutta paljastettavan, mutta Anrabas on päätöksensä jo tehnyt. Victoria tietää, että Fridaan voi luottaa. On aina voinut.

Minä pystyn kulkemaan suojausten läpi”, Anrabas pudottaa huuliltaan.
Hetken Fridan kasvoilla käväisee hämmennys. Sitten nainen tuijottaa eteensä, nyökkää kuin olisi aina osannut arvata niin.
Herra Straussin huoli on siis aiheellinen. Se todella olet kaiken aikaa ollut sinä, joka on levittänyt vampirismia.”
Minulla on ollut syyni, voin taata sen.”

Sekä Victoria että Maria hätkähtävät. Kumpikaan ei sano mitään. Victoria tietää heidän ottaneen ensimmäiset askeleet lasilla. Jos Mariakaan ei tiedä, mitä Anrabas tarkoittaa, he ovat aikeissa rikkoa jään lopullisesti. Talvessa on vastauksia. Sittenkin. Victoria tuntee suoniensa jäätyvän. Puheenaihe jähmettää hänet paikalleen.

Ei sillä niin väliä”, Frida huokaisee. Victoria tietää, että he palaisivat tähän vielä. Sitten, kun he olisivat kolmin. Maria on huomannut saman. Anrabas salaa jotakin niin suurta, että istuu jo aivan reunalla, hymyilee tyhjin silmin.
Minä en kerro herra Straussille enää mitään. Me järjestämme Juliuksen kanssa sinun kuolemasi ja kerromme, että se on tehty. Todisteita ei tarvita. Herra Strauss ei pääse kirkostaan pois, hänen ei tarvitse nähdä ruumistasi. Ainoastaan tieto riittää. Sitten lehdet voivat kirjoittaa sinut pois tästä maailmasta.”

Kaikki nyökkäilevät. Victoria näkee, että Maria on seurannut tilannetta täydellisen hiljaa. He puhuisivat myöhemmin talvipuutarhassaan kaiken puhtaaksi, sanoittaisivat sen, mitä jää leijumaan huoneen pölyiseen ilmaan.

Anri.” Maria puhuu. Naisen äänestä on tullut Victorialle niin yksityinen kokemus, että hänen poskiaan punottaa tällaisellakin hetkellä. ”Minne sinä menisit?”
Victoria erottaa, kuinka muutaman sekunnin ajan sisarukset katsovat toisiaan kuin hän ja Frida eivät olisi huoneessa. Todellinen keskustelu on jo käyty, kun sanat sanotaan.
On monta paikkaa. Ei hätää. Minä pystyn löytämään turvan siksi aikaa, että voin palata kotiin huomaamatta.”
Se voi olla hyvin pitkä aika”, Victoria huomauttaa.
Me voimme keskittyä täällä siihen, kuinka saamme tehtyä sinusta uskottavan lesken.” Marian sanat saavat Victorian punastumaan entisestään. Hän ja Maria kaksin suuressa talossa. Sydän läpättää tahtomattaankin.

Anrabas ottaa paremman asennon tuolillaan. Keskusteluja ei käytäisi vielä. Kun Frida nousee, Victoria kurottaa vielä hänen peräänsä.
Etkö jäisi teelle?”
Fridan ilme on pelkästään murheellinen.
Olen pahoillani. Valmisteluissa menee aikaa.”
Me luotamme sinuun”, sanoo Maria aito hymy kasvoillaan. Sekään ei ole onnellinen. Victoria on rakastunut naiseen, joka on kuin kaunissiipinen perhonen, jonka todellista olemusta kukaan ei koskaan pysähdy katsomaan.

Sanaakaan sanomatta Frida kävelee pois asunnosta. Enempää ei tarvitse puhua. Jo se kertoo Victorialle, kuinka pitkä historia näillä ihmisillä on yhdessä. He ovat kirjoittaneet elämiensä kirjoille paljon sellaista, josta Victoria ei koskaan pääsisi osaksi. Hän on tullut paljon myöhemmin.

Ja silti Maria painautuu häntä vasten, vie päänsä hänen olalleen kuin kaiken raskaus kävisi yhtäkkiä sietämättömäksi kestää. Mariaa ei tunnu kiinnostavan veljen läsnäolo. Victoria antaa Marian vain olla, vie kätensä tämän selälle ja silittää hiljaa. Anrabas istuu yhä tuolissaan, yhtä mykkänä kuin siihenkin saakka. Mies valmistautuu kuolemaansa. Muuhun ei ole aikaa. Kun Victoria silittää rakastamansa naisen selkää, talvinen aurinko kurottaa verhojen lomasta olohuoneen tummille tapeteille. Victoriaa hymyilyttää. Valo näkee kaiken. Se valvoo heitä, varmistaa, että kaikki kulkee vääjäämättä oikeaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti