sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 23


Luku 23: Uskotko

Victoria tietää Marian sanoista, että tämän veli ei ole palaamassa kotiin sinä yönä, kun ensilumi sataa ja kuu on kirkkaampi kuin koskaan. Se saa hänet vetäytymään vällyjen väliin Marian kanssa, pitämään naista kädestä, tuntemaan tämän lämpimän kehon omaansa vasten. Mitään muuta ei tapahdu. Victoria vain tuijottaa Marian uneliaita kasvoja hämärässä ja virnistää, kun ymmärtää heidän olevan vihdoin siinä. He näkevät toisensa viimein kunnolla.

Jos katumus tulisi aamulla, se saisi tulla. Victoria antaisi sille tilaa myöhemmin. Juuri nyt hän tahtoo tuntea viileät lakanat, yön keveän kosketuksen heidän yllään. Ennen kuin hän sulkee silmänsä, hän painaa kevyen suudelman suoraan Marian huulille. Kun silmät sulkeutuvat, sisin on täydellisen tyyni.

Ymmärrys iskee vasta aamulla. Verhojen välistä pilkistää kaistale avautuvaa päivää. Aamutkin ovat myöhään pimeitä. Talvi on todella saapunut, ja se on tullut kerralla, vienyt kesän kunnialla hautaan. Victoria nousee varoen ylös, yrittää livistää herättämättä Mariaa, mutta nainen on jo hereillä. Marian silmät avautuvat, hän räpyttelee niitä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuin äänettömiä lupauksia ei olisi annettu eikä suudelmia vaihdettu.

Hyvää huomenta, Victoria”, Maria sanoo lempeästi ja kumartuu painamaan huulensa Victorian paljaalle olalle. Victoria saa väristyksiä. Hän sulkee silmänsä, antaa tunteen täyttää hänet hetkeksi kauttaaltaan.
Huomenta.” Valoa kaikkialla. Victoriasta ei ole koskaan tuntunut samalta.

Saitko sinä nukuttua?”
Victoria ei ole varma, onko se vain Marian tapa pyytää anteeksi.
Sain.” Ajatus täyttää Victorian. Yksityinen ajatus, jota hän ei tahdo sanoa edes Marialle. Minä menin sinuun nukkumaan. Ajatukseen sinusta. Ja minä nukuin paremmin kuin koskaan.
Maria hymyilee kuin näkisi Victorian mielen pohjaan saakka. Yhtäkkiä Victoria tietää, että hänen pitää kertoa.

Minä olen nähnyt sinusta unta”, Victoria kuiskaa äänellä, joka on hauraampi kuin perhosen siipi kesäyössä. Maria kallistaa päätään. Aamu tanssii naisen mustilla suortuvilla, Victoria on tulvillaan hellyyttä. ”Minun unissani on valo. Olen kertonut sinulle. Joka kerta valo on kirkkaampi, se tahtoo minusta kaiken. Mutta sinä olet ollut siellä, valon edessä, sen kanssa, eikä minua ole enää pelottanut. Se on saanut minut ajattelemaan.”

Victoria vilkaisee sormusta vasemmassa nimettömässään. Se on merkinnyt hänet ikuisesti mieheen, jonka sydämen puoleen hän ei kurota, kun pelkää pimeää. Se on pelkkä sormus, ei todiste mistään vahvemmasta.

Olen ajatellut, että voiko se olla väärin? Se, että haluan nojata nauruusi, nukahtaa ajatukseen sinusta.” Hauras. Avattu. Victoria päästää kaiken pois. Marian poskelle valuu yksi kyynel, Victoria kurottaa sitä kohti. ”Onko se väärin taivasta kohtaan, että me löysimme toisemme? Etäisyys välillämme, se… sitä ei koskaan ollutkaan. Se oli minun kuvitelmaani. Totta olemme vain me. Me valon edessä.”

Maria painaa hetkeksi päänsä alas kuin ajatukset olisivat liian raskaat kannatella. Victoria silittää hänen poskeaan, tekee hänelle kodin hetkeen. Olisi väärin päästää irti. Olisi väärin kertoa neuvostolle ja Ragnarille elämästä täällä. Hetkissä täällä on kultareunus. Niissäkin, joina hän on ikävöinyt tuttuutta. Sitten hän on katsonut Mariaa tämän sinisiin silmiin ja unohtunut niihin asumaan.

Ei”, Maria kuiskaa pudistaen päätään, ”minä tiedän, ettei se ole väärin.”
Kuin todistaakseen sanansa Maria vetää Victorian lähemmäs, huulet huulille, keho kehoa vasten. Victoriaan leimahtaa ennennäkemätön tuli. Sellainen, jota hän ei tunnista, mutta jonka hän tahtoo omakseen. Maria vie kätensä varoen hänen yöasunsa naruille, kysyy hitailla eleillään lupaa. Victoria antaa sen, katsoo Mariaa pitkään ja tietää, että kaikki, mitä luvan jälkeen tapahtuisi, olisi oikein. Iho iholla. Vaihdettuja kosketuksia. Kehot piirtävät hentoja varjoja aamuaurinkoon.

Kaiken jälkeen Victoria makaa sängyllä vetäen syvään henkeä. Hänen ruskeat hiuksensa ovat valtoimenaan tyynyllä, rinta kohoilee raskaasti. Liekki ei ole sammunut, se on ottanut uuden muodon. Kaikkialla on lämmin. Maria kurottaa viereltä painamaan vielä yhden välittävän suudelman Victorian huulille.

Entä tästä eteenpäin?”
Maria hymähtää.
Arvelinkin, että kysyisit.”
Victoria nostaa merkityn kätensä ylös. Maria ei sano hetkeen mitään.
Kadutko sinä?”
Victoria hätkähtää. Hän pudistaa päätään ja suukottaa Mariaa poskelle.
En koskaan. Minä en kadu. Minä elän ja koen. Miksi katuisin, että olen elänyt?”

Victoria näkee Marian varovaisesta hymystä, että hänen vastauksensa miellyttää tätä. Maria kääntyy kohti Victoriaa, naisilla ei ole mikään kiire ylös sängystä. Maria vie kätensä Victorian avonaisille hiuksille, silittelee suortuvia kuin itse aurinko olisi ne hiuksiksi punonut.

Minä aion kertoa Anrabasille, mutta en vielä.”
Koetko sinä pettäneesi hänet?”
En. Sormus ei saa häntä omistamaan minua tai minua omistamaan häntä. En tahdo elämältäni sellaista, enkä usko hänenkään tahtovan.”
Anri on rakastunut sinuun.”
Niin, minuunkin, uskoisin. Ja moneen muuhun.”
Olet siis arvioinut hänen luonteensa täysin oikein. Sinä älykäs, kaunis…”

Marian ääni pehmenee lopusta, Victoria saattaa nähdä, kuinka tunne värisyttää naista. Maria hymyilee mielihyvästä, rakkaus hehkuu hänen kasvoiltaan. Victoria kävelee kuussa. Niin se täytyy olla. Tämä ei voi olla maa.

Entä sinä?”
Nautinto hälvenee, Maria kohottaa kulmiaan.
Minä elän kuten tähänkin asti. Jos sinä haluat pitää tunteesi salassa, se sopii minulle, kunhan et valehtele itsellesi ikuisesti. Se ei ole sinulle reilua.”
Mutta entä sinä?”
Maria hymyilee. Hymy on pohjattoman surullinen. Victoria on nähnyt sen monesti. Samassa hän ymmärtää, että ainoa onnellinen hymy Marian kasvoilla on käväissyt niillä tänä aamuna. Sen jälkeen, kun heidän sydämensä ja ruumiinsa yhdistyivät.

Sinä lienet ensimmäinen tässä koko maailmassa, joka pysähtyy kuuntelemaan, mitä minä todella haluan”, Maria sanoo hiljaa, ”ja minä olen sentään elänyt satakaksikymmentäkuusi vuotta tämän maan päällä.”
Victoria hymyilee. Hänen kaunis, ikuinen kuunsa.
Minä tahdon, että sinä ymmärrät itseäsi. Meidän täytyy keskustella monesta muustakin seikasta kuin suhteemme laadusta.”
Kerrotko minulle, kuinka Anrabas pääsee ulos? Ja… miksi?”
Kerron sen ja paljon muutakin.”

Maria on aikeissa nousta ylös. Peitto valahtaa alas, paljastaa alastoman yläruumiin. Victoria tuntee poskiensa kuumotuksen, kun Maria kääntyy häntä kohti, keinahtaa hivenen. Hiukset valahtavat selkään, kehon siluetti saa Victorian tuntemaan olonsa kauttaaltaan lämpimäksi.

Ei vielä. Ei heti. Totuus ehtisi odottaa yhden päiväksi valkenevan aamun, yhden huokauksen ja kosketuksen lisää. Victoria vetää Marian lähelleen, peiton heidän ylleen ja sulkee kaiken muun.

*

Uskotko sinä Jumalaan?” Maria kysyy käytävällä. He seisovat vanhojen maalausten äärellä, tuijottavat niitä kuin ne olisivat portteja entisiin maailmoihin, jo hylättyihin.
Minä en ole varma”, Victoria huomaa sanovansa, vaikka uskonnottomuus ei ole maassa vaihtoehto. ”Minä uskon, että emme ole täällä yksin. Se valo minun unissani, se… se on lähimpänä Jumalaa, mitä minä olen käynyt.”
Marian kasvoilla käväisee hymy.
Valo on tärkeä. Älä unohda sitä. Tule.”

Maria kuljettaa Victorian portaikkoon, jossa maalaukset jatkuvat. Tuntemattomia ihmisiä. Anrabas ja Maria heidän joukossaan, portaiden alapäässä. Anrabas näyttää kuvassa kovemmalta ja Maria herkemmältä kuin he todella ovat. Victoria tietää sisarukset osaksi kuunvaloa, hehkuviksi, mutta hauraiksi.

Sinä tiedät, että Ragnar Strauss vangitutti kaikki ensimmäiset vampyyrit rukouksilla asuntoihinsa. Niinhän sinulle on kerrottu?”
Victoria nyökkää. Isä ja kirja lapsuudesta. Kertomukset helvetin pimeyksistä. Vampyyreista samaisen helvetin lähettiläinä.
Se on osa totuudesta. On totta, että on voimia, joille me emme pärjää.”
Kyse on siis aivan todella henkisyydestä? Te ette pääse pois, koska Jumala vihaa teitä?”
Me emme pääse pois, koska Ragnar Strauss haluaa kontrolloida koko maata, meitä osana sitä. Jumalan vihalla ei ole sen kanssa pienintäkään tekemistä.”
Kuinka se on mahdollista, jos rukouksilla piirretyt näkymättömät rajat kuitenkin satuttavat teitä?”

Victoria pysähtyy vain nauttimaan ilmeestä Marian kasvoilla. Miten kaunis, miten tietävä. Voimakas. Maria voisi olla mitä vaan, ja tämä on valinnut olla hänen vierellään. Victoriaa kylmää.

Se riippuu siitä, mihin uskoo.”
Ei, älä viitsi, ei se saata olla niin helppoa.”
Ei se olekaan. Minä uskon valoon.”
Valoon? Et kai sinä…”
Sinun unesi valo. Se on minun vanhin ystäväni.”
Sinä…”

Maria kumartuu lähemmäs, astuu samalle portaalle ja vie Victorian hiljaa seinää vasten. Hän painaa huulensa Victorian kaulalle, hamuilee kaulusta kuin olisi aikeissa upottaa hampaansa Victorian alastomaaan kaulaan. Victoria värähtää, mutta ei sano mitään. Lopulta Maria jää siihen, kosketukseen, eikä lähde pois.

Sinä olet ihmeellisin olento, jonka olen tavannut”, Maria kuiskaa, ”sinäkin näet valon. Se on puhunut sinulle, kutsunut sinua luokseen. Se on viimeinen vihjeeni. Nyt minun tarvitsee vain odottaa.”
Maria perääntyy, kulkee portaita alas eteisen käytävään. Victoria seuraa perässä hämmennys askelissaan.
Maria? Mitä sinä tarkoitat? Anteeksi, minä en ymmärrä lainkaan!”

Valo on korkein”, Maria sanoo. Äänensävy ei paljasta mitään. Ikuinen arvoitus. Victoria huomaa ajattelevansa, että on aina tuntenut vetoa sellaisiin olentoihin. ”Mikään tästä ei ole ollut sattumaa. Jos jotakin tiedän varmaksi, niin sen, että valo saattoi meidät yhteen. Sen täytyi mennä näin.”
Sinä olet elänyt yli sata vuotta. Oletko tuntenut valon sen kaiken aikaa?”
Maria nyökkää.
Se on vanhin ystäväni.”
Mitä se haluaa?”

Maria on hetken hiljaa. Victoria näkee takeltelevista eleistä, ettei Maria ole koskaan puhunut näistä asioista ääneen.
Oikeutta, uskoisin”, Maria hengähtää. ”Minä… Minun täytyy jäsennellä tätä hieman. En voi vain kertoa jotakin, jonka sisäistämisessä on kestänyt yli sata vuotta.”
Victoria tuijottaa Mariaa hiljaa. Ensi kertaa ikuisuus muistuttelee itsestään. Se on asunut talon nurkissa jo vuosia mädäntymättä pois. Se on nähnyt enemmän kuin Victoria koskaan, vaikka hänen silmänsä ovat ihmettä täynnä.
Oletko sinä tietoinen sodan syistä, Victoria? Sen sodan, joka käytiin ennen kuin Ragnar ja neuvosto käyttivät meitä hyväkseen?”

Victoria tuntee sodan, joka tämän maan päällä käytiin. Hän tietää, että todellisuudessa sitä ei koskaan käyty loppuun, että sen syyt ovat juurtuneet pinnan alle ja odottavat tilaisuutta nousta jälleen. Tämä maailma on pysynyt pitkään kiinni valheessa.

Jos kertoisin sinulle, että taivas puhui minulle sata vuotta sitten ja halusi maailman parantuvan, uskoisitko sinä minua vai syyttäisitkö minua jumalanpilkasta?” Maria kysyy katsoen sinisillä silmillään Victoriaa suoraan silmiin. Katseen intensiivisyys porautuu syvälle Victorian lihaan.
Minä kuuntelisin sinua.”
Jokin välähtää Marian silmissä. Välähdys on kaunis, kuin auringon välke kesäisessä lammessa. Victorian sisintä polttaa jälleen.
Minä kerron sinulle kaiken. Ajallaan. Nyt sinun täytyy vain luottaa minuun. Tule.”

Naiset kulkevat lumiseen puutarhaan, aivan sen rajoille saakka. Portille, josta heistä vain toinen voi kulkea. Maria ohjaa Victorian portin toiselle puolelle, sinne, jonne hän itse ei enää pääse. Victoria katsoo, kuinka Maria ojentaa kättään. Jokin ottaa vastaan, jokin paljon heitä suurempi. Ilma väreilee, vaikka siinä ei ole mitään, pelkkä haalistunut, mennyt muisto rukouksesta kauan sitten.

Maria ei pääse portista. Victoria kulkee takaisin, värisee vilusta, sallii Marian tarttua häntä kädestä. Yhdessä he kulkevat sisälle, hiljaisuus siivittää matkaan. Sisällä Maria sytyttää takan ja istuutuu suurimmalle sohvalle.

Valo puhui minulle. Se antoi minulle tehtävän”, Maria sanoo hiljaa, ”vain se on varmaa.”
Minä uskon sinua, koska tunnen valon. Tai ehkä se tuntee minut, ehkä se on aina ollut niin päin.”
Maria nyökkää.
Ja nyt valo on halunnut, että minun veljeni pääsee portista.”
Sen täytyy olla Jumala.”
Mitä me lopulta tietäisimme?” Marian äänessä on hymyä. Victoria tietää hänen olevan oikeassa. Mitä he tietäisivät?
Miksi te kaikki ette pääse? Sinä ja herra Alden? Ja herra Strauss?”
Marian hymyssä lepää vastaus.
Me odotamme vielä. Uskotko sinä, että asioilla on tarkoitus tapahtua tietyllä tavalla tiettyinä hetkinä?”

Victoria nyökkää. Sitten he ovat hetken täysin hiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti