sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 9


Luku 9: Virtojen viesti

Tummat silmät, elämän kovettamat. Silti sisimmässään lämpimät, sillä Victoria on nähnyt, kuinka hymy kasvoilla sytyttää niihin pienet tuikkeet. Frida seisoo siinä, Victorian aviomiehen asunnon olohuoneessa. Frida ei ole koskaan näyttänyt Victorialle eksyneemmältä. Ajattomassa, hiljaisessa olohuoneessa säädyttömästi housuihin ja miesten paitaan pukeutunut lyhythiuksinen Frida tuntuu juosseen tilaan eri maailmasta. Sellaisena Victoria rakastaa häntä. Lapsuudenystäväänsä. Naista, joka on opettanut hänelle paljon elämästä. Jota hän ei ole nähnyt pitkään, pitkään aikaan.

Riemu vaihtuu hämmästykseksi. Victoria tuijottaa ystäväänsä ja yrittää yhdistää palaset. On kuin hän katsoisi Fridaa ensimmäistä kertaa koskaan, mutta edessä on harso, jota hän ei osaa ottaa pois; johon hän ei ylety, vaikka kurottaisi kuinka.

Victorian yllätykseksi Maria on se, joka puhuu ensin.
Te lienette kasvaneet samalla alueella.” Marian pehmeä ja sointuva puheääni rauhoittaa Victorian kiihkeästi läpättävää sydäntä.
Me olemme lapsuudenystäviä”, Victoria sanoo hymyillen.
Kuinka kauan siitä jo on? En ole tavannut teitä aikoihin.”
”’Teitä’? Frida, ei sinun tarvitse…”
Frida kohauttaa kapeita harteitaan. Sentään Frida on peittänyt ne kuten nainen. Victoria muistaa ajan, jolloin Frida ei tehnyt niin.
Se tulee luonnostaan, kun olen tällaisessa tilassa.”

Niin. Barretien suurieleisessä, ajattomassa olohuoneessa eriarvoisuuden harsoon kiedottuna. Harsoon, jonka taa Victoria ei näe, vaikka Frida puhuu. Anrabas tarttuu kiinni Victorian hämmennykseen. Hän kulkee vaimonsa vierelle, kuljettaa kätensä tämän harteille ja hymyilee asemastaan suoraan Fridalle. Victoria on erottavinaan miehensä puheessa sävyn, jollaista siinä ei ole aiemmin ollut.

No mutta Frida, Victoria tässä mahtaa ihmetellä, kuinka sinä oikein olet täällä”, Anrabas sanoo. ”Victoria tuskin odotti kohtaavansa sinua täällä. Eikö niin, Victoria?”
Victoria tuijottaa miestään ääneti. Anrabasin äänessä on sävy, joka kiemurtelee petollisena Victorian sisällä. Hän ei luota sen sointiin. Hän ei sano mitään.
Fridan olemus on käynyt vaikeaksi. Nyt kaikki huoneessa seisovat, mutta Frida näyttää puolustautuvalta pedolta. Victoria muistaa eleet lapsuudestaan. Samat jännittyneet kädet, kaartuneet kulmat. Vain silmät ovat kylmemmät kuin ennen. Elämä on riistänyt valonsa niiden katseesta.

Niin, herra Barret, vaimonne mahtaa ajatella, kuinka kaltaiseni paperiton ja sukunimetön hylkiö on päätynyt teidän asuntoonne.” Fridan ääni tihkuu katkeruutta, joka syöksyy sellaisenaan Victorian sydämeen. Mitä lapsuudenystävä, tyttö, joka osasi aina pitää puolensa, on joutunut elämältä vastaanottamaan?
Minä tahdon puhua Victorian kanssa kahden kesken, jos se suinkin sopii teille.”
Anrabas päästää irti Victoriasta. Mies hymyilee edelleen. Victorialla ei ole aavistustakaan, mitä hymyn takana on. Ilmeiden alla kuhisee. Victoria ymmärtää sen nyt.
Se käy erinomaisesti. Me jätämme teidät kahden”, Anrabas sanoo ja poistuu huoneesta käsi sisarensa harteilla.

Victoria ei vaivaudu katsomaan vampyyrikaksikon perään. Hän on päättänyt sopeutua elämään, jota ei ymmärrä. Pinnan alla juoksevaan, levottomaan tunteeseen, jota hän ei tavoita, vaikka repisi jokaisen harson pois.

Victoria ohjaa Fridan käsistä takaisin istumaan. Punaisella samettituolilla tyttö näyttää täydellisen häväistyltä. Victoriaa puristaa rinnasta nähdä hänet sellaisena.
Ragnarko sinut hänelle naitti?” Fridan nuotti on on muuttunut vuosien varrella. Se on karkeampi kuin aiemmin. Victoria ei kykene muistamaan, minkä ikäisiä he olivat, kun he tapasivat edellisen kerran. Kuinka Frida voi edes olla kartalla omista vuosistaan, kun niistä ei ole ollut ketään hänelle kertomassa? Katulapselle ikä on vain arvio.
Victoria vie sormen suulleen. Hän on varma, että sata vuotta talonsa ääniä kuunnelleen kaksikon korvat ovat kehittyneet äärimmilleen. Anrabas ja Maria eivät saa kuulla mitään, mikä viittaisi Victorian olevan pelkkä neuvoston juoni.

Vai niin”, Frida huokaisee. Pettymys kuultaa äänestä läpi. Mitä Frida tarkoittaa? ”Sitä minä vähän pelkäsinkin.”
Mistä sinä oikein puhut?”
Ragnarilla on nähtävästi kahdenlaisia suunnitelmia tilanteen selvittämiseksi. Miksi… Miksi helvetissä hän uhraisi sinun elämäsi…” Frida painaa mustan päänsä käsiinsä. ”Ei Ragnarilla ole mitään syytä tehdä näin. En ymmärrä.”
Anteeksi, mutta minä en puolestani ymmärrä laisinkaan, mitä sinä tarkoitat.”

Frida nostaa päänsä. Niin uskomattoman kaunis. Raju ja anteeksipyytelemätön, mutta sietämättömällä, läpitunkevalla tavalla kaunis. Victoria saa väristyksiä. Elämä on hionut Fridan äärimmilleen. Kokemukset, uudet ja vanhat, ovat piirtäneet särmänsä Fridaan. Victoria tietää, ettei enää koskaan saa nähdä lapsuudesta muistamiaan tuikkivia ruskeita silmiä.

Minä puhun ystävästämme herra Straussista.” Fridan ilme kiristyy. Kasvot ovat kuin vahaa. ”Pahasti epäilen, että pääsen hengestäni, jos kerron sinulle.”
Victorian huulet raottuavat, kulmat kaartuvat. Kenenkään ei tarvitse mennä hänen vuokseen niin pitkälle.
Kerron silti”, Frida sanoo naurahtaen kylmästi. ”Me emme ole tavanneet vuosiin. Minulla on ollut sinua ikävä, hienostoneiti. Olen sinulle pienen tarinan velkaa.”
Hienostoneiti. Sana, jolla Frida kutsui Victoriaa ensimmäistä kertaa. Victoria oli kahdeksan ja kurotti kartanon portista kohti kahta lähes ikäistään lasta. Heillä oli niin valkea iho ja niin tumma tukka, että Victoria muistaa kysyneensä, olivatko he vampyyreita. Sen kerran jälkeen Frida ja Julius kävivät säännöllisesti hänen porttinsa takana. Sen ajatteleminen täällä, vuosien päässä, jonkun vaimona saa Victorian sydämen särkemään.

Victoria kallistaa uteliaasti päätään. Frida hymähtää.
Näyttäisi siltä, että Ragnar pelaa aikamoista peliä”, Frida huokaa. ”En aio nyt mennä sinuun, se ei ole sopivaa, kun olemme täällä. Haluan kuitenkin varmistuksen epäilylleni. Voitko vahvistaa sen jollakin tavalla myöhemmin?”
Frida nyökkää kohti ovea, josta Anrabas kulki ulos Marian kanssa. Victoria nyökkää.
Jos se on totta, en todella tiedä, mitä Ragnar tekee. Se puhuisi sen puolesta, että Ragnar on neuvoston puolella – hehän ovat puhaltaneet kansalta salaa yhteen hiileen kaikki nämä vuodet.”
Victoria nyökkäilee. On kuin istuisi jälleen hoitajattarien opetettavana ja kuuntelisi historiaa neuvoston näkökulmasta. Jos Frida olisi tavallinen lapsi, hänelle ei olisi opetettu samoja asioita kuin Victorialle. Neuvosto pitää kallista totuutta uinumassa kultakehdossaan. Sitä ei kenelle vain jaettaisi.

Minä puolestani olen aivan toisenlainen tarina”, Frida huokaisee. ”Minä ja Julius olemme Ragnarin pieni salaisuus.” Katkeruus äänessä vuotaa ylös. Victoria näkee, kuinka Fridaa kuvottaa.
Mitä te… tarkalleen ottaen teette?”
Hänen likaiset työnsä, joista hän ei kerro neuvostolle mitään. Hän on pistänyt meidät vahtimaan vampyyreita säännöllisin väliajoin. Siksi minä olen nyt täällä. Teen vain rutiinikäyntiä. Vampyyreita pitää vahtia alituisesti.”
Neuvostohan sellaisen hoitaa! Neuvosto käy tekemässä tarkastuksia ja tarjoaa Barreteille ja lähelle vangitulle herra Aldenille pullotettua verta, jotta he eivät kuivu hengiltä. Neuvostohan siitä huolehtii, ei Ragnar…”

Victorian lause jää kesken. Ymmärrys paistaa kuulailta kasvoilta. Frida hymyilee jo surumielisesti. Ketä tässä on vedätetty? Ragnar yrittää vetää jokaista mahdollista narua. Joko mies on vuosien saatossa sotkeutunut niihin itse, tai sitten kokokuva on niin suuri, ettei Victoria voi edes unelmoida sen näkemisestä. Victoriaa kylmää kauttaaltaan. Hän itse on neuvoston ja Ragnarin yhteinen juoni. Mutta mihin Fridaa ja Juliusta tarvitaan?

Kauanko te olette tehneet rutiinikäyntejä?”
Yhteensä kolme vuotta.”
Kolme. Victoria painaa päänsä. Se on paljon enemmän kuin aika, jonka neuvosto ja Ragnar käyttivät hänen naimisiinmenonsa suunnittelemiseen. Vampyyrien lukumäärä on ollut nousussa vain hieman alle vuoden. Kun Victoria kohtaa Fridan katseen, naiset tietävät ajattelevansa samaa asiaa. On jotakin, jota heille ei ole kerrottu. Jotakin suurta pinnan alla.

Victoria pudistelee ruskeaa päätään.
Uskomatonta. Meidän täytyy ottaa selvää, mistä tässä on kyse.”
Pysy sinä täällä ja tee se, mitä sinun halutaan tekevän. Ole varovainen, Barretit eivät ole sitä, mitä heistä puhutaan.”
Victorian ilme kysyy suun puolesta.
He ovat paljon… inhimillisempiä. Se on pelottavampaa kuin se kuva, johon sinä olet kasvanut.”
Victoria tietää, mistä Frida puhuu. Ajatus verenhimoisesta pedosta on kammottava, kun sen liimaa Anrabas Barretin kauniiden kasvojen päälle.

Frida nousee ylös. Kenties Ragnar kaipaa tyttöä jo luokseen kertomaan tilanteesta. Selittämätön levottomuus jäytää Victoriaa sisältä. Jos hän oli hämmentynyt tänne tullessaan, tunne on moninkertaistunut täällä, levittänyt rihmansa kaikkialle.

Frida… Mitä Juliukselle kuuluu?”
Fridan ilme murtuu. Vain hetkeksi. Niin pieneksi, että tuskin kukaan muu kuin Victoria ehtisi lukemaan sitä. Mutta Victoria tietää. Hän voi olla pehmeä aatelinen, mutta hän ymmärtää kipua, kun näkee sen.
Julius on ollut hieman poissaoleva viimeaikoina. En ole varma, mistä se johtuu. Sen täytyy olla muutakin kuin sinun naimisiinmenosi.”
On Victorian ilmeen vuoro murtua. Naamio pettää, kyyneleet kihoavat silmiin.
Miten minun…?”
Julius oli aina täysin lääpällään sinuun. Kuvittelin, että tiesit. Hän on aina elänyt haavemaailmassaan peittääkseen todellisuuden sillä. Hän unelmoi lapsena sinun viemisestäsi alttarille. Minä sanoin hänelle joka kerta, että sukunimetön ei vie alttarille ketään, kaikkein vähiten neuvostosuvun tyttären. Hän ei kuunnellut minua. Kuvittelin hänen päässeen yli, mutta sinun avioitumisesi tuntuu olevan hänelle kova pala.”

Victoria lysähtää takaisin tuolille. Ruumista särkee, mutta hän ei enää tavoita, johtuuko se epätietoisuudesta vai surusta. Kyyneleet valuvat jo poskille. Hän ei halunut tämän menevän näin.

Minulla ei ollut aavistustakaan…”
Frida hymyilee. Hymy on edelleen surumielinen. Se tuo Victorialle mieleen Marian.
Älä ole pahoillasi. Sinä teet vain työtäsi. Noudatat velvollisuuttasi, kuten sinun kuuluukin.” Frida kumartuu Victorian luo, vie kädet hänen poskilleen. ”Ssh, älä itke, ole niin kiltti, minä en kestä nähdä sinun itkevän. Ystävä rakas… Ei ole hätää.”
Victoria ei tiedä, missä Frida on oppinut olemaan niin läsnä. Miten tämä tietää, kuinka tulla lähelle, kun tällä ei ole äitiä, ei puolisoa, ei mitään. Kuinka mustassa paikassa Frida ja Julius ovat oikein olleet? Victoria tuntee hukkuvansa. Hänellä ei ole pääsyä siihen maailmaan. Pahimmillaankaan hänen oma pimeytensä ei voisi koskaan olla sellaista kuin kaksosten. He ovat eri todellisuuksista. Heidän kipunsa syntyy eri sydämestä. Ehkä Victoria itkee juuri omaa kyvyttömyyttään sen kaiken edessä.

Anteeksi…”
Tämä on nyt sinun elämäsi. Ei ole anteeksipyydettävää. Pidä varasi. Minä tulen käymään taas. Selvitetään yhdessä, mistä tässä kaikessa on kyse.”
Victoria nyökkää kyyneltensä lomasta. On harvinaista, että hän itkee näin kenenkään nähden. Hän suree niin harvoin mitään. Nyt tuntuu kuin vuosien kyyneleet haluaisivat juosta puroina poskille.
Pidä varasi myös aviomiehesi suhteen. Hän on kelvoton olento. Ei siksi, että on vampyyri, vaan siksi, että on mitä on. Hän antoi minun puhua kanssasi vain siksi, ettei hänen tarvitsisi kantaa vastuuta ja kuunnella kysymyksiäni.” Frida hymähtää. Niin vahva. Niin kaunis. Mitä Victorian kipu on Fridan omaan verrattuna? Kyynelten vuo ei silti lakkaa. Armottomat petturit. ”Ragnar läksyttää minua pahemman kerran, kun en tehnyt työtäni kunnolla, mutta sinä olet aina ollut minulle tärkeämpi.”
Vaikka sinä elät tekemällä töitä Ragnarille…”
Silti.”

Kyyneleet eivät lakkaa. Purot eivät löydä merta, jota kohti virrata. Victoria tuntee, kuinka Frida pörröttää hänen kauniiksi laitettua päätään ja kävelee pois huoneesta. Hetket lipuvat toistensa ohi kysymättä lupaa. Kun Anrabas ja Maria ovat huoneessa jälleen, Victoria tietää itkevänsä yhä. Kumpikaan Barreteista ei tule lähelle. Vuosikymmenten etäisyys lepää heidän ja hänen kyyneltensä välillä. Victoria ei jaksa kuroa sitä umpeen yhdessä kullanpehmeässä iltapäivässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti