sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 11


Luku 11: Sanomattomat sanat

Yö on kivunnut taivaalle ja laskenut verhonsa maailman ylle. Wilhelm seisoo eteisen ikkunan takana ja laskee kaikki ohi kulkevat ihmiset. Vain kourallinen verrattuna entisaikoihin. Vampyyrien pelko on kasvanut. Onko sille todella syytä? Ehkä on. Wilhelm ei siitä tietäisi. Hän voi vain kiertää asuntonsa nurkkia, etsiä uusia hämähäkinseittejä ja toivoa, että seuraava vieras toisi jälleen mukanaan tyydytyksen. Joskus tuntuu, että olisi parempi antaa vain itsensä kuivua pois.

Kun takaa kuuluu askelia, Wilhelm ei tiedä, kuka takaoven on jättänyt auki. Hän ei ainakaan. Se huolimaton poika? Sietäisivät kuolla kaikki. Wilhelmin silmäkulmassa nykii. Raivo kiskoo sisintä joka suuntaan. Wilhelm kääntyy ja näkee tulijan. Raivo hajoaa kehoon, antaa periksi.

Tulija on nainen. Lyhyet, mustat hiukset ja yllä miesten puku. Frida. Juliuksen sisko. Kenties nainen on yrittänyt soluttautua miesten joukkoon saadakseen kulkea rauhassa. Wilhelm tietää sellaisesta häviävän vähän. Naiset eivät häntä kiinnosta, eikä Frida edes Juliuksen kaksosena ole poikkeus.

Onko veljeni käynyt täällä?”
Wilhelm siristää silmiään.
Mistä lähtien sinulla on ollut oikeus vain tulla? Älä käytä oviani miten sattuu. Veljesi teki kierroksen jo. Luulin, että sinä tiesit siitä.”
Nainen kohottaa kulmiaan. Ilme kertoo kaiken.
Sinä et siis ole täällä tarkastuskäynnillä.”

Wilhelm huokaisee ja napittaa paitansa nappi kerrallaan. Mitä hitaammin hän sen tekee, sitä enemmän se ärsyttää Fridaa. Hän ei tahdo päästää luvatta sisään tullutta naista kärsimyksestä aivan vielä.
Käy toki istumaan.” Ranne heilahtaa olohuonetta kohti. Frida kiertää lattialle jätetyt kirjapinot ja istahtaa mahtipontiseen nojatuoliin. Wilhelm tuhahtaa. Hän olisi miltei halunnut Fridan istuvan sinne, missä hän edellisen kerran otti tämän veljen.
Kerrohan asiasi.” Wilhelm ei onnistu peittelemään kireyttä äänessään.
Oletteko te kiireinen, herra Alden?”
Wilhelm läimäyttää kätensä sohvannojaan.
Mikä helvetin herra Alden minä sinulle olen? Kutsu minua nimelläni niin kuin ihmiset tekevät. Kutsu Barreteita miten mielit, mutta älä puhu minulle kuin vieraalle. Sinä käyt hermoilleni. Mene asiaan.”

Frida ei hätkähdäkään. Ragnarin alaisena nainen on varmasti tottunut kohoaviin äänensävyihin. Sekin raivostuttaa Wilhelmiä.
Sinähän tahdot vapaaksi, etkö tahdokin?”
Wilhelmin suu raottuu.
Ja sinä työskentelet Ragnarille. En käy sinun kanssasi tätä keskustelua.”
Mutta sinä tahdot?”
Wilhelm huokaisee syvään.
Kuulehan.” Wilhelm nousee ylös. Hänen on saatava olla naista ylempänä. ”Etkö sinä muka tahtoisi vapaaksi vietettyäsi sata vuotta samojen seinien sisällä?”

Ei sanoja. Frida ei edes kallista päätään. Tuttu impulssi herää Wilhelmin kehossa. Hän pakottaa sen hengiltä. Frida ei ole sellainen ihminen, jota tekisi mieli kurittaa. Julius ei antaisi sitä ikinä anteeksi.

Wilhelm näkee, ettei Frida ole täällä keskustelemassa mistään. Arvioiko nainen häntä? Tietääkö Frida hänen suhteestaan Juliukseen? Siitä voisi tulla herkullista. Ehkä se pitäisi ottaa puheeksi. Kuinkakohan pian Frida kävisi hänen kimppuunsa? Wilhelm antaa ajan juosta. Hetki kuluisi loppuunsa kuitenkin. Frida odottaa. Hän ei ole täällä kuin yhdestä syystä. Wilhelm näkee sen. Ja kun sanat tulevat, hän on nähnyt ne jo ennalta.

Onko Julius sinun kanssasi tosissaan?” Frida pitää katseensa koristeellisessa matossa. On erikoista, että räväkkä nainen ei katso Wilhelmiä suoraan silmiin. Eikö hän haluakaan syyllistää?
Mikset kysyisi sitä häneltä itseltään?”
Minun veljeni on hauras. Ihan uskomattoman hauras.” Frida painaa pään polviinsa. ”Hän ei ole voinut hyvin viimeaikoina. Ragnarin alaisena toimiminen satuttaa häntä syvältä.”
Ragnarin alaisena toimiminen on tuonut hänet minun luokseni.”
Mutta tekeekö se hänet onnelliseksi? Hän on ollut murheellisempi kuin koskaan. Ei kai Julius satuta itseään? Ole niin kiltti ja kerro minulle, jos niin tapahtuu. Minä voin suojella häntä monelta asialta, mutta tuskin itseltään.”

Juliusko satuttaisi itseään? Wilhelm saa väristyksiä. Fridalla ei ole aavistustakaan. Wilhelm tuntee kehonsa heräävän aivan uudella tavalla. Ei nyt. Myöhemmin. Voit purkautua ajatellessasi tätä.

Minä voin antaa teille toisenlaisen elämän”, Wilhelm tyytyy sanomaan. ”Minulla on yhä sukuni rahat. En ole köyhä.”
Juuri siinä se ongelma onkin. Et voi koskaan ymmärtää, millaista elämää me olemme eläneet.”
Naisen asenne ei ylenkatso Wilhelmiä, mutta se saa Wilhelmin ihon silti kihelmöimään. On asioita, joita Frida ei tiedä hänestä. Eikä Julius. Eikä kukaan.
Julius ei suostu ottamaan rahojani. Olen yrittänyt. Jos annan teille molemmille rahaa, te pärjäätte lopun elämäänne. Voisin tehdä sen.”

Frida vain pudistelee tummaa päätään. Wilhelm ei koskaan muista nähneensä sellaista ilmettä naisen valkeilla kasvoilla.
Juuri tätä minä tarkoitin. Sinä et ymmärrä.” Syvä huokaus. On kuin Frida antaisi osan itseään sen mukana. ”Rahasi ei ratkaisisi mitään. Neuvosto kontrolloi kaikkea.”
Ei nyt, kun se keskittyy raivaamaan kasvavan vampirismin tieltään.”
Frida kohottaa katseensa.
Oletko se sinä, joka sitä levität? Sinä etkä Anrabas?”
Kunpa se olisinkin minä. Mutta minä en ole päässyt tästä helvetistä ulos kertaakaan.”

Wilhelm näkee Fridan laskevista harteista, että nainen uskoo häntä. Jos Wilhelm olisi päässyt ulos, hän ei olisi enää palannut. Hän olisi vienyt terävät hampaansa kauas pois levittämään kaaosta jonnekin muualle, jonkun muun elämään.

Miten Ragnar ajatteli saada Anrin vastuuseen, jos se onkin hän?” Wilhelm kysyy.
Frida pudistelee päätään.
Hän voi kenties käyttää minua ja veljeäni, mutta siihen nähden hän kertoo meille naurettavan vähän mitään. Täytyy Ragnarilla olla keinonsa, vaikka hän ei pääsekään kirkostaan pois.”
Tai sitten hän haluaa saada teidät uskomaan niin. Se mies kompastuu vielä omaan ylivertaisuuteensa”, Wilhelm huokaisee ja kohauttaa harteitaan heti perään. ”Vaikka eihän se minulle kuulu. Minua hänen on turha uhkailla enää millään. Hän on jo saanut minut suostumaan sopimukseensa sata vuotta sitten, siinä kaikki.” Wilhelm naurahtaa. ”Ajatella, että se vanha paskiainen langetti itselleen kaikkein kammottavimman rangaistuksen. Olla nyt vangittuna kirkkoon ikuisuudeksi. Se vasta tuskaista olisikin. Sen siitä saa, kun on sellainen helvetin marttyyri.”

Fridan kasvoilla käväisee nopea hymy, mutta se ei ole aito, Wilhelm näkee sen heti. Frida yrittää osallistua, mutta onnistuu siinä huonosti. Olisi saman tien vain oma itsensä ja huokailisi raskaasti nurkassa. Wilhelmillä ei ole aikomustakaan pakottaa naista muottiinsa. Frida ei kiinnosta häntä tarpeeksi, jotta hän välittäisi mistään tämän tekemästä.

Kuule, Wilhelm… Millaista se on?”
Wilhelm kohottaa kulmiaan.
Frida nostaa katseensa. Menetetyt mahdollisuudet. Hylätty itku. Wilhelm näkee ne kaikki.
Ikuisuus.” Ääni on niin hento, ettei sillä täytetä huonetta. Wilhelm tuskin kuulee. Kurkkua kuivaa.

Wilhelm laskeutuu alas. Lattialle. Fridaa alemmas, mutta hän ei jaksa enää välittää. Hän itkisi, jos osaisi. Jos haluaisi tehdä sen naisen edessä. Sen sijaan hän vetää syvään henkeä ja painaa katseensa koristeelliselle matolle kuten Frida aiemmin. Joistain aiheista ei voi keskustella katsoen toista suoraan.

Ikuisuus on totta puhuen huonoin päätökseni koskaan”, Wilhelm naurahtaa. Ilman naurua hän ei saisi sanotuksi mitään. ”Vampyyrina oleminen ei ole sitä, mitä neuvosto kuvittelee eikä missään nimessä sitä, mitä kansa kuvittelee. Vahvan veren omaaminen on pelkkä taakka. Emme me ensimmäiset, vahvan veren omaavat vampyyrit todella halua muuta kuin rauhaa.”
Sinä siis haluat kuin haluatkin vapaaksi.” Frida palaa kuitenkin ensimmäiseen aiheeseensa. Wilhelm yllättyy siitä. Hän kuvitteli sen olevan pelkkä tekosyy tulla paikalle syyttelemään Juliuksen kanssa makaamisesta.
Tietenkin haluan. Niin sinäkin haluaisit, jos olisit elänyt saman katon alla yli sata vuotta seuranasi vain jano, joka ei lähde.”

Wilhelm ymmärtää virheensä liian myöhään. Fridalla ei ole koskaan ollut kattoa päänsä päällä. Ajattelematon, se sinä olet. Nyt on jo liian myöhäistä korjata. Kumpikaan ei sano mitään. Wilhelm on kiitollinen, että nainen antaa hänen erehdyksensä unohtua.

Minä etsin paraikaa keinoa päästä eroon Ragnarista”, Frida tunnustaa. Nyt nainen katsoo Wilhelmiä suoraan silmiin.
Aiotko sinä tappaa hänet?”
Frida pudistaa päätään.
En. Minä etsin vain tapaa, jolla voimme elättää itsemme Juliuksen kanssa.”
Johan minä sanoin, että voin antaa teille rahaa. Koska tahansa.”
Ja minä sanoin, että en suostu siihen.”
Ei Julius saisi koskaan tietää, jos sinä siitä huolehdit.”
Frida pudistaa mustaa päätään.
Ei käy. Meidän täytyy elättää itse itsemme. Ymmärrätkö sinä, kuinka monta kaltaistamme tässä maassa on? Kaukainen sota, jonka vuoksi teitä vampyyreita käytettiin neuvoston aseena, ei syttynyt tyhjästä. Se syttyi silkasta nälästä ja kauhusta. Sinä tiedät sen, mutta sinun pitäisi tietää paremmin. Sisäistä oma asemasi. Sinä olet etuoikeutettu.”

Suoria iskuja. Frida ei tarkoita pahaa, mutta hänellä ei ole aavistustakaan, mitä Wilhelm on ajatellut öiden käydessä ahtaiksi. Wilhelm on kenties varakas mies, hän ei käy sitä kiistämään, mutta on paljon sellaista, jota moni ei hänestä tiedä. Eivät edes Frida ja Julius.

Mutta jos minä löydän keinon paeta Ragnaria, minä löydän samalla tavan saada sinut vapaaksi”, Frida sanoo. Yhtäkkiä naisen käsi on Wilhelmin ranteella. Ääni on täynnä silkkaa lämpöä. Wilhelm säikähtää sitä niin suuresti, että miltei pakenee. Sen sijaan keho jähmettyy paikalleen. ”Aion yrittää parhaani ja vapauttaa meidät kaikki siitä miehestä.”
Vapauta samalla Barretitkin. Heistä on tehty turhaan syntipukkeja. Hekin elävät vain elämäänsä. Saisit samalla rakkaan ystäväsi vapaaksi Anrin syleilystä.”

Hetken Fridan ilme on pelkkää hämmennystä. Wilhelmiä tyydyttää nähdä nainen niin ymmällään.
Sinä siis tiesit, että minä ja Julius tunnemme neiti Haversin?”
Tarkoitat kai nykyistä rouva Barretia”, Wilhelm hymähtää. ”Julius puhuu hänestä alituisesti.” Ääni kertoo Fridalle, että Wilhelm tietää jo.
Tiesit siis siitäkin.” Frida huokaisee. Silmät kysyvät suun puolesta. Ja olet silti hänen kanssaan?

Ensimmäistä kertaa vuosiin Wilhelmin tekisi mieli puhua siitä. Kertoa Fridalle, että tämän veljen todelliset tunteet eivät kiinnosta häntä, koska hänelläkin on joku, joka ei koskaan lähde hänestä. Joku, joka on hänen toinen ihonsa, ikuinen, sammumaton jano hänen ruumiinsa pohjalla. Siksi häntä ei kiinnosta, ketä Julius ajattelee koskiessaan häntä. Mutta hän ei sano mitään. Ne sanat vaatisivat kokonaisen tilan, aivan oman ilmansa, jonka saastuttaa. Se hetki ei ole vielä tullut.

Frida nousee ylös. Tällä kertaa nainen astelee suoraa ulko-ovelle. Vasta valkeiden sormien hapuillessa kahvaa Frida pysähtyy, katsoo vielä kerran Wilhelmiin.
Sinusta ei saa otetta. Oletko meidän puolellamme vai et? Me kaikki haluamme vapautua Ragnarista.”
Wilhelm naurahtaa saadakseen lisää aikaa ajatella.
En suoranaisesti harrasta puolia, mutta kyllä sinä tiedät, voitko luottaa minuun vai et.”
Frida pyöräyttää silmiään. Hän ei jaksa enää edes huokailla.

Wilhelm… Pidäthän huolta Juliuksesta?”
Luonnollisesti. Kunpa tietäisit. Wilhelm ei kykene sanomaan mitään. Hän vain hymyilee. Frida hymyilee takaisin, näyttää luottavan häneen. Naisella ei ole aavistustakaan. Oven sulkeutuessa Wilhelm valahtaa ensimmäistä kertaa aikoihin polvilleen ja kiroaa kaikkea, mitä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti