sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 18


Luku 18: Hiljaisuus ei lyö

Minä voin selittää.”

Aamuyö. Verhot jätetty auki, vaikka kesä ei ole enää täällä. Mikään ei pelasta Anrabasia hänen tummilta aatteiltaan ja sängyllä kalpeana makaavalta Victorialta. Vaimo on valveilla, vaikka ei avaakaan silmiään. Paha. Erittäin paha. Anrabas ei uskalla koskettaa. Kenties kosketus polttaisi sen jälkeen, mitä Victoria joutui seikkailijansilmillään todistamaan.

Victoria, ole kiltti. Minä todella voin selittää.”
Ei ole mitään selitettävää. Anrabas tietää sen myös. Hän ei ole koskenut Victoriaan, hän on pitänyt vaimoaan hauraana ja kauniina kuin kesän kukkanen. Syksy on jo tuonut viileän tuntunsa ilmaan. Kukkaa olisi turha suojella. Entä, jos hän ei enää tahdo minua sen jälkeen, mitä näki?

Vaimo nousee ylös, avaa silmänsä raukeasti kuin olisi käväissyt syvässä unessa, jonka jälkeen kaikki näyttää utuiselta unelmalta. Yö on hämärä, Anrabas näkee hyvin vain, koska hän on tottunut. Yön olento. Ikuinen ja siksi herkempi kaikelle sellaiselle, johon ihmisen silmänräpäyksen mittaisen elämän aikana ei ehdi tottua.

Victoria…” Anrabas hapuilee sanoja. Victoria on siinä, aivan lähellä, silti vuosien päässä. Aina. Hän ei saata koskaan koskettaa vaimonsa kuulaita poskia.
Victoria kääntää katseensa. Silmät eivät ole antaneet anteeksi, koska ei ole mitään anteeksipyydettävää. Vasta, kun Victoria hymyilee, Anrabas huomaa poskillaan hennot purot, jotka noruvat leualle. Kuinka hän on koskaan ansainnut vaimonsa lämmön?

Anteeksi”, Anrabas hengähtää, ”en olisi koskaan halunnut sinun joutuvan näkemään sitä. Minä loukkasin sinua syvästi, ja ymmärrän, jos tämä vaikuttaa suhteeseemme.”
Victorian silmät ovat ikuisemmat kuin Anrabasin, vaikka Victoria on vasta nuori, hento verso.
Miksi ajattelet, että loukkasit minua vasta, kun todistin tekoasi? Etkö ajattele, että tekosi itsessään oli minua vastaan?”

Anrabas purskahtaa äänekkäämpään itkuun. Hän on täydellisen alaston Victorian sanojen edessä. Ei ole mitään, mitä hän voisi tehdä. Victoria on riisunut hänet aseista. Taistelutahto on kuollut, puolustuksia ei enää ole. Anrabas istuu sängynreunalla ja painaa päänsä alas.

Ei ole syytä katua”, Victoria sanoo pehmeästi. ”Teit, mitä teit. Sinun kehosi ei ole minun kehoni eikä sen kokema nautinto ole minulta pois.”
Anrabas kääntää katseensa suoraan vaimoonsa.
Kuinka sinä voit…”
Victoria hymyilee ja tulee lähemmäs. Nainen vie kätensä Anrabasin kaulalle, hivelee ihoa ja kurottaa kohti kasvoja. Victoria suutelee häntä siinä, kaiken jälkeen, kaikesta huolimatta. Anrabas ei muista Victorian tulleen itse lähelle koskaan aiemmas. Ja nyt nainen on siinä, omana itsenään, katkeruudesta riisuttuna.

Anrabas on jo painumassa vaimoaan vasten, tekemällä tästä lopultakin vain omansa, kun Victoria irrottautuu kosketuksesta kuin syksyinen lehti puusta. Anrabas kurottaa, mutta Victoria ei tule enää iholle. Hetki sulkeutuu umpeen, Victoria vetäytyy lakanoiden väliin.

Victoria?”
Minä aion nyt nukkua. Nukun pitkään, älä suotta herätä minua.”
Mutta entä…”
Hyvää yötä, Anrabas.”
Emmekö me keskustele?”

Hiljaisuus ei lyö tänään. Se istuu hitaasti harteille raskaana kuin vastuu. Anrabas odottaa, että jokin pitäisi ääntä. Että ulkoa kuuluisi ihmisten puhetta, että linnut laulaisivat. Mutta ei ole enää kesä, linnut ovat poissa, ihmiset nukkumassa tai piiloissaan. Kaupunki valvoo salaa. Anrabas odottaa, odottaa, mutta pölykään ei tanssi ilmassa, kun valo ei ole näyttämässä sille tietä.

Anrabas ei käy makaamaan vaimonsa vierelle. Hän nousee ylös ja etsii tiensä parvekkeelle. Maria seisoo siellä kuten aina siihenkin saakka. Mariakin odottaa, mutta Marian odotus on pitempi. Anrabas ei kykene enää odottamaan. Anteeksianto ei ole koskaan osannut laskeutua hänen luokseen.

Ketä sinä odotat?”
Talvea.”
Jälleen.”
Aina.”

Maria ei käännä katsetta suoraan veljeensä. Anrabas tietää, ettei Maria tee koskaan niin. Siskon tapa olla lähellä on monieleisempi. Marian ei tarvitse katsoa saati koskettaa ollakseen täydellisen läsnä. Anrabas on aina kunnioittanut sitä suuresti. Hän itse osaa vain ottaa.

Minä loukkasin vaimoani.”
Victoriaa ei niin helposti loukata.”
Joskus minusta tuntuu, että sinä tunnet minun vaimoni paljon paremmin kuin minä itse.”
Meistä kumpikaan ei omista häntä.”
En minä siitä puhu.”
Minä puhun.”
Maria, ole kiltti. Minä tahdoin vain vilpittömästi avioitua. Entä, jos hän inhoaa minua tämän jälkeen?”
Miksi sitten hankkiuduit muiden kehoille?”

Hiljaisuus ei kenties lyö, mutta Marian sanat iskeytyvät suoraan Anrabasin poskelle. Hän ei ole koskaan osannut lopettaa ajoissa. Hän ei ole pitänyt ainuttakaan juhlaa ilman vastaavaa kohtausta. Eikä tulisi jatkossakaan pitämään. Hän osaa elää vain yhdellä tavalla.

Minä en voi olla ilman juhliani. Sinä jos kuka tiedät sen.”
Ja silti etsit Victoriasta puhtautta.” Kerrankin Maria kääntyy. Hänen silmänsä ovat häikäisevän siniset jopa yön hämärässä.
En minä…”
Jos kerran tunnet itsesi sen verran, että tiedät juhlien olevan se, mitä ruumiisi tarvitsee, miksi jatkat yhä Victorian etsimistä? Hän on siinä, aivan edessäsi. Hän on aina ollut.”
Vuodet välissämme…”
Maria pudistaa päätään niin, että mustat laineet keinuvat ilmassa.
Hän sanoi minulle samaa.”
Minustako?”
Minusta ja hänestä.”

Anrabas huokaisee syvään. Hän nojaa kaiteeseen ja riiputtaa päätään kuin tahtoisi kallistua yhä vain eteenpäin.
Victoria välittää sinusta enemmän kuin minusta.”
Sinä teet hallaa sekä Victorialle että itsellesi sanomalla noin.”
Mutta se on totta. Hän viettää kaiken aikansa sinun kanssasi.”
Oletko sinä koskaan varsinaisesti yrittänyt kohdata häntä?”

Totta se on. Ikuisuus heidän välillään, kesä Victorian naurussa ja tuhansien aurinkojen valo hänen silmissään. Anrabasilla ei ole mitään mahdollisuutta kaiken sen edessä. Hän on kenties ikuinen, mutta silti pelkkä mies kallisarvoisen aarteen edessä.

Sitä paitsi me molemmat tiedämme, että sinulla on toinenkin syy pitäytyä turvallisen etäisyyden päässä vaimostasi”, Maria sanoo hiljempaa. ”Me tiedämme, että hänellä on nimikin.”
Anrabas hätkähtää. Maria on siis tiennyt. Kaiken tämän aikaa?
Kuinka sinä…”
Minä näen. Minulla on silmät, veli rakas. Olen nähnyt teidät. Näin teidät jo ensimmäisellä kerralla. Sinä et ole katsonut ketään sellaisella rakkaudella. Olen nähnyt sen myöhemminkin tavasta, jolla olet hänen lähellään. Et ole silloin oma itsesi.”
En minä rakasta häntä!” Anrabas säpsähtää epätoivoa äänessään. Milloin hän päästi itsensä lipumaan näin kauas kaikesta?
Et kenties rakasta, mutta ei rakkaus meitä ihmisiin sido. Lupaukset sitovat. Mitä kehonne lupasivat toisilleen silloin, kun et ollut kuulemassa?”

Kyyneleet kaihertavat jälleen silmien takana, Anrabas ei tahdo antaa niille uudelleen valtaa. Miksi ne eivät lopu, vaikka eihän hänen tässä pitäisi itkeä. Hänen pitäisi olla se, joka pyytelee anteeksi yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes ei enää tiedä, mitä pyytelee anteeksi, vai itseäänkö vain.

Siitä en voi kertoa Victorialle”, Anrabas sanoo pudistellen päätään. ”En ikinä. Hän järkyttyisi syvästi. Se jos jokin loukkaisi häntä.”
Eikö hiljaisuutesi loukkaa häntä enemmän?”
Anrabas huokaisee syvään.
Mutta hän oli ennen Victoriaa.”
Se ei tarkoita mitään.”

Anrabas tietää sen kyllä. Hän ei vain tahtoisi kuulla sitä sisareltaan, joka on kuin kuu, aina lähellä, silti koskemattomissa. Mariassakin on kylmää ja elotonta hehkua, ikuista ja loputonta.

Maria… Mitä uskot, onko Victoria se, joka lopulta ratkaisee tämän kaiken? Päästää meidät vapaaksi?” Puheenaiheen vaihdos saa Anrabasin kehon kihelmöimään. Hän on halunnut kysyä sisareltaan jo pitkään.
Talvi saa näyttää”, Maria sanoo katsoen alas puutarhaan.
Anrabas ei sano mitään, katsoo vain puutarhaan kuten sisarensakin. Hiljaisuus ei enää istu harteilla, se seisoo heidän kanssaan parvekkeella ja odottaa aamua valaisemaan puutarhan kullallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti