sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 16


Luku 16: Vääntyilevä maalaus

On vielä kesä, kun puutarhassa alkaa sataa lunta. Victoria seisoo kuunnellen täydellistä hiljaisuutta ja tuijottaa, kuinka lumi sataa hentoina hippusina alas kirkkaalta taivaalta. Lumi ei tunnu kylmältä ihoa vasten, se ei tunnu miltään. Puutarha velloo hiljaisuudessaan, Victoria seisoo kuin odottaisi jotakin. Lumisateen loppumista, seikkailua, mitä tahansa.

Victorian katsoessa asunnon puoleen hän erottaa Marian seisomassa parvekkeella. Missään ei tuule, mutta Marian hiukset keinuvat silti kuin ikuisen voiman liikuttamina. Maria katsoo suoraan häneen, hetken he näkevät toisensa, mutta eivät saata kurottaa, eivät löydä, vaikka näkyisivät etsivän. Victoria huomaa ajattelevansa, että näin se on aina ollut heidän välillään. Parveke ja puutarha, ikuisuus niiden välissä.

Juuri, kun Victoria on aikeissa avata suunsa ja huutaa Marian alas, lumisade lakkaa. Luonnossa ei näy ensimmäistäkään merkkiä siitä, että se oli koskaan ollut olemassa. Victoria kurottaa kättään kohti Mariaa, ja silloin se tulee. Valo, peittelemätön, raaka. Se tulee omana itsenään ja hukuttaa Victorian alleen. On kuin lumisade olisi ollut sen ratsu, edeltänyt sen tuloa, tehnyt sille paikan, johon laskeutua. Victoria tuntee putoavansa. Ei ole maata, ei taivasta. On vain suunnaton valo, joka on palannut takaisin hänen luokseen. Viimeisenä Victoria erottaa siron siluetin. Maria seisoo valon luona kuin se olisi hänen kotinsa. Sitten kirkkaus nielee Victorian mennessään.

Kun Victoria säpsähtää hereille sängystään, hiki valuu pitkin otsaa. Valkoinen alusasu on liimautunut kiinni ihoon, sydän läpättää kuin linnunsiipi. Unta. Victoria tuntee olevansa täydellisen riisuttu valon edessä. Se on tullut jälleen häntä katsomaan. Mutta entä Maria? Maria ja valo? Victoria vetää syvään henkeä ennen kuin nousee sängystä. Anrabasia ei näy, miehen on täytynyt herätä varhain.

Victoria käy vaatettamassa itsensä, mutta tuntee, kuinka unen jälkiaallot heiluttavat häntä joka suuntaan. Maailma ei katoa hänen otteestaan, mutta kaikki keinuu vielä aavistuksen. Victoria kulkee portaat alas pitäen kiinni kaiteista. Alakerrassa Victoriaa kohtaa joka suuntaan juoksenteleva Anrabas ja keskelle olohuonetta raahattu suuri, mahonkinen pöytä. Kaikkialla näyttää satukirjalta. Sellaiselta mustakantiselta, jota Victorialle luettiin lapsuudessa varoitukseksi. On kynttelikköjä ja yli viidelle katettu pöytä. Tummanpuhuvia muotokuvia seinillä. Välillä Victoria muistaa, että todella elää kahden vampyyrin kanssa.

Hyvää huomenta, Victoria”, Anrabas tervehtii iloisesti kuin laululintu. ”Nukuitko hyvin?”
Huomenta”, Victoria nyökkää. Uni kaihertaa yhä koko ruumista. Kaikki tuntuu liian tummalta valon jälkeen, Victoria joutuu siristelemään silmiään.
Mitä täällä oikein tapahtuu?” Victoria nyökkää kohti pitkää pöytää, jonka tieltä kaikki muu tilassa on raivattu.
Veljeni pitää pitkästä aikaa illanistujaiset.”

Maria kävelee tilaan luontaista kunnioitusta herättävän auransa kanssa. Victoria säpsähtää nähdessään naisen ensi kertaa unensa jälkeen. Marialla on yllä sama yksinkertainen, mutta hienostunut syvänmusta puku, jossa on korkea kaulus. Victoria ei ole saada silmiään irti naisesta.

Jonkinlaiset juhlat siis? Kuinka…”
Kuinka sellainen onnistuu, kun me olemme vangittuja?” Anrabas naurahtaa ja laskee alas kantamansa tuolin. ”Victoria, kultaseni, meillä on yhä kontakteja ulkomaailmaan. Täällä vierailu ei ole rikos. Onhan sinun täytynyt kuulla, kuinka paljon minä rakastan pieniä illanistujaisiani.”

Anrabasin ilmeessä on kujeileva sävy. Victoria ei tiedä, kuinka reagoida. Tokihan hän on kuullut paljon kaikenlaista etukäteen. Ragnar ja neuvosto ovat tehneet hänelle selväksi, millaisen miehen vierellä hän nyt asuu. Silti valkea ja kaunopuheinen mies tuntuu täysin erilaiselta kuin kertomusten hirviömäinen vampyyri.

Älä kiusaa vaimoasi, Anri”, Maria naurahtaa ja astelee aivan liki Victoriaa. Marian käsi asettuu Victorian olalle. Victorian tekisi mieli huutaa. Unen tunne ei ole vieläkään häipynyt. On kuin hän ei edelleenkään voisi koskettaa Mariaa.
Arvon naiset, auttanette minua valmistelemaan tämän loppuun”, Anrabas sanoo nyökäten pitkää pöytää kohtaan. ”Meiltä evättiin palvelijat, joten tässä on ollut sata vuotta aikaa opetella järjestämään kaikki itse.”

Victoria on jo tottunut. Hän ei kotopuolessa sietänyt sitä, kuinka palvelijat halusivat iholle, vaatettivat hänet, sukivat hänen hiuksensa korkealle kampaukselle. Ei ole aatelisneidon tehtävä tehdä kaikkea sitä itse, mutta vampyyrin vaimona hän on joka tapauksessa eri viivalla kuin kukaan muu. Hänen tekemisiään katsotaan eri tavalla sormien lävistä. Siispä Victoria kantaa ruokia pöytään, koristelee ja korjaa. Anrabasilta puuttuu naisellinen esteettinen silmä. Victoria nauraa Marian kanssa miehen tekemille virheille ja pyrkii korjaamaan ne ennalleen. Anrabas ei pahoita mieltään, hymyilee vain. Victoria on oppinut pitämään miehensä aidosta hymystä. Siinä on aina jotakin surumielistä, aivan kuin Anrabas olisi ollut niin pitkään hymyilemättä koko sydämestään, että ilon muistaminen sattuisi.

Kun vieraat saapuvat päivän juostessa eteenpäin, Victoria havaitsee riemukseen kaikkien olevan hänelle vieraita. Ei Juliusta ja Fridaa. Ei hänen veljeään. Ei ketään sellaista, joka saisi hänet itkemään kaipauksen kyyneleet jälleen poskillensa. Victoria toivottaa vieraat tervetulleeksi miehensä ja Marian vierellä.

Iltaa istutaan pitkälle. Kynttilät valaisevat huoneen, Victoria ei enää säpsähtele niiden valoa, joka on kuin kehno jäljitelmä hänen unensa täydellisestä hehkusta. Vieraat ovat sivistyneitä, mutta selkeästi Anrabasille tuttuja. Suurimmaksi osaksi miehiä, vain osa on tuonut vaimonsa mukanaan. Kaksitoista ihmistä Barretit ja Victoria mukaanlukien.

Tunnelma on rento, mutta pinnan alla särisee. Victoria tietää illanistujaisissa olevan muutakin kuin näennäinen yhdessäolo. Anrabas ei naura kertaakaan sydämensä pohjasta eikä kukaan kehu teennäisesti ruoan herkullisuutta. Maria pysyttelee täydellisen vaitonaisena koko illan. Vasta yön laskiessa harsonsa talon ylle Maria nousee pöydästä ja katoaa keittiön puolelle. Hän palaa suureen olohuoneeseen mukanaan läpinäkyvä pullo jotakin syvänpunaista. Vasta silloin ymmärrys leviää Victoriaan. Se tuntuu paineena hänen rintakehällään. Pöydän ääreen kokoontuneet ovat kaikki vampyyreita.

Mitä pitempään Victoria heitä tuijottaa, sitä selkeämmäksi se käy. Osan asut ovat eri vuosikymmeneltä, niiden pitsikoristeet huutavat olevansa väärässä paikassa. Ihmisiä, jotka ovat saaneet ensimmäisten vampyyreiden pureman myötä lisäelinvuosia. Vampyyreita, mutta heikommalla verellä. Vain ensimmäisillä on vahva veri, jonka avulla muokata muistoja ja elää ikuisesti. Silti Victoriaa kylmää. Se, ettei hän ymmärtänyt heti, saa hänet tuntemaan itsensä pelkästään typeräksi.

Maria kaataa Victoriaa lukuun ottamatta jokaiselle pöydässä istuvalle pikarillisen punaista nestettä. Veren haju hakkaa tiensä Victorian alitajuntaan. Yhtäkkiä se on todempaa kuin mikään muu. Victorialta ei kestä kauaa ymmärtää olevansa ainut ulkopuolinen. Heikkoveriset vampyyrit katsovat häntä nenänvarttaan pitkin. Pieni ihminen. Miksemme muuttaisi sinuakin? Victoria puristaa kätensä nyrkkiin pöydän alla. Olisi epäkohteliasta vain astella pois pöydästä. Se vain korostaisi hänen ulkopuolisuuttaan.

Vampyyrien nautiskellessa vertaan Victoria yrittää tavoittaa miehensä katsetta. Anrabas nauraa ja keskustelee, mutta ei käännä katsettaan kertaakaan vaimoonsa. Hän ei ole tehnyt niin koko iltana. Kun Victoria kääntää päänsä pöydän toisella puolella istuvaan Mariaan, hän havaitsee, että nainen puolestaan on katsonut häneen jo pitkään. Marian aina yhtä kalvakat huulet ovat saaneet aavistuksen väriä verestä. Victoriaa kylmää. Maria voi olla mitä tahansa, kuinka lähellä tai kaukana, mutta hän olisi silti aina ensimmäisenä vampyyri. Ei ihminen. Victoria on päässyt unohtamaan sen yhdessä puutarhassa vietettyjen hetkien jälkeen.

Yllättäen Maria nousee pöydästä. Hänen katseensa käväisee nopeasti Victoriassa, kutsuu mukaansa. Victoria nousee. Naiset kiittävät, nyökkäilevät vieraille ja poistuvat perätysten huoneesta. Victoria kiittää Mariaa mielessään. Nainen pelasti hänet tilanteelta.

Ovi käytävän ja olohuoneen välillä narahtaa kiinni. Victoria huokaisee syvään.
Sinä et tainnut ymmärtää, keitä he ovat.”
Victoria pudistaa päätään.
Oi, en. Oma vikani.”
Olen pahoillani, että toin veren pöytään. Se kuuluu Anrin juhlien perinteisiin.”
Victoria huiskauttaa kättään.
Teidän juhlannehan nämä ovat. Minä olen pelkkä vieras.”

Marian silmien pohjalla läikähtää. Victoria hätkähtää. Maria tulee lähemmäs, vie kätensä Victorian leukaperille, sivelee niitä kuin mies, kuin rakastaja, joka tietää, millaisia ääniä tahtoo kuulla lakanoiden välissä. Ajatus saa Victorian posket helottamaan. Ei hän aiemmin ole ajatellut Mariasta niin.

Sinä et ole pelkkä vieras”, Maria kuiskaa niin lähellä Victorian kasvoja, että Victoria tuntee hänen hengityksensä, ”sinä olet veljeni kallisarvoinen vaimo ja osa meitä nyt.”
Niinkö todella? Minulla on pitkä matka osaksi teidän maailmaanne.”
Eivät meidän maailmamme toisistaan juuri poikkea. Eivät todella, jos katsoo niiden pohjaan saakka.”
Kenties en ole sitten nähnyt vielä niin syvälle.”
Maria hymyilee. Nainen vetäytyy kauemmas, vie kosketuksensa muualle. Victorian sisintä polttelee. Etäisyys halkoo jälleen tilaa heidän välilleen.

Maria…” Naisen nimen lausuminen tuntuu liian intiimiltä nyt, kun he ovat nähneet yhdessä valon. Voisiko Maria jo tietää, että hän on käynyt Victorian unissa? Olisiko sellainen mahdollista, vai kuvitteleeko hän vain?
Meidän välillämme on tämä ikuinen etäisyys.”
Marian kulmat kohoavat. Hän odottaa jatkoa.
On kuin en voisi edes koskettaa sinua. Puutarha ja parveke…” Uni. Taas uni ja valo. Lumisade keskellä kesää. Victoria ei osaa puhua siitä. ”Anteeksi. En tiedä, mitä puhun. Kenties olen aavistuksen väsynyt. Minun pitäisi käydä maaten.”

Maria tulee jälleen lähemmäs. Naisen läsnäolossa on jotakin erilaista kuin aiemmalla kerralla. Mielikuva miesrakastajasta on poissa. Tämä on jotakin muuta. Maria ojentaa jälleen kättään kohti Victorian poskea, mutta vetäisee sen viimehetkellä pois.

Jos olet voinut kuvitella välillemme etäisyyden, sinun täytyy vain kuvitella se pois”, Maria sanoo pehmeästi. Hän ei hymyile. Kunpa hän hymyilisi.
En minä ole sitä kuvitellut. Tunnen sen kaikkialla. Joka päivä, kun elän täällä sinun ja Anrabasin kanssa.”
Eikö sinulla sitten ole sellaista etäisyyttä Anriin?”

Victoria keskeyttää ajatuksensa. Hän muistelee hetkeä, jolloin Anrabas suuteli häntä pitkään ja hän tunsi hukkuvansa. Anrabas oli ollut siinä. Välillä kaukana, välillä lähellä. Anrabas ei ole sellainen, jota ei voisi lähestyä laisinkaan. Vaikka Anrabas on vielä kunnioittanut Victorian ruumiillista koskemattomuutta, Victoriasta tuntuu, että hän antaisi tämän koska tahansa painaa ruumiinsa vasten lakanoita. Anrabas on sellainen mies, jonka silmistä näkee pohjaan saakka. Maria on kuin peili. Naisen silmistä näkee vain itsensä.

Victoria huomaa pudistavansa päätään.
Ei, minulla ei ole sellaista etäisyyttä veljeesi.”
Kaikki etäisyydet ovat lopulta vain itse keksimiämme. Ne suojaavat meitä kohtaamasta sitä, mitä emme tahdo kohdata.”
Victoria on aikeissa väittää vastaan. Sitten hän ymmärtää, etteivät hänen kaksikymmentäviisi vuottaan voi mitään Marian ikuista tietämystä vastaan. Hän pysyy vaiti. Mariakaan ei sano hetkeen mitään, kumartuu vain lähemmäs kuin hajottaakseen etäisyyden Victorian kuvitelmissa. Nainen painaa kevyen suudelman otsalle, hiusten rajaan. Victoria ei ehdi edes hätkähtää. Hän jää vain tuijottamaan, kuinka Maria kääntyy hymyillen kannoillaan.
Hyvää yötä, Victoria.”
Hyvää yötä…” Victoria kuiskaa, vaikka Maria on jo mennyt.

Victoria tuntee poskiensa helottavan. Hän ei ehtinyt edes kertoa Marialle nähneensä tämän unessaan. Jokin tilanteessa kertoo Victorialle, että Maria saattaa hyvinkin tietää jo. Victoria pitelee poskiaan, kävelee hämillään takaisin olohuoneen ovelle vain kertoakseen Anrabasille aikovansa mennä jo petiin. Hän ei tiedä, kauanko aikaa on kulunut lähdön ja hiljaisuuden välissä. Hän vain avaa oven ja aikoo ilmoittaa menostaan.

Olohuoneessa sykkii. Hiki ja veri, käytetyt parfyymit hyökkäävät kasvoille heti ovelta. Mikään maailmassa ei olisi voinut valmistaa Victoriaa siihen, mitä hänen kokemattomat silmänsä kohtaavat. Olohuone hukkuu raajoihin. Vääntyilevä, kieroutunut maalaus. Jalkoja ja käsiä paljaana toisiaan vasten mitä vääntyneimmissä kulmissa.

Hento henkäys vapautuu Victoriasta. Anrabas on irvokkaan kuvan keskellä, pää kallistettuna nautinnosta, vaaleat suortuvat valtoimenaan. Hetken Anrabasin silmissä välähtää. Mies näkee vaimonsa, on hetken liikkumatta, hymyilee sitten leveästi ja kääntyy suutelemaan viereensä liikkunutta miestä. Se on viimeinen asia, jonka Victoria näkee ennen oven sulkemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti