keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Jumalten verta: luku 34

Luku 34: Ihmisen tuoksu


Etelän ilma tuntuu tukalalta hengittää. Lo ei ole tottunut kulkemaan kevyemmissä vaatteissa, eikä hän ymmärrä, miksi Vidar luopuu päällimmäisistä vaatteistaan heti ensimmäisten etelän kylien jäätyä taa.

Ahdistus juoksee Lon suonissa, kun maisema muuttuu. Etelässä talot ovat usemmin kivisiä kuin puisia, etelän tuoksut ovat rikkaampia ja hedelmäisempiä. Lo ei tunne oloaan turvalliseksi täällä, missä lunta ei ole puoleen reiteen saakka. Tiedostus siitä, että Inan on järjestänyt hänet tänne saa narun kiertymään hänen kaulansa ympärille.

Hitto, miten ihanaa olisi viedä sinut deiteille täällä päin maailmaa”, Vidar mutisee heidän kulkiessaan mukulakivisillä kaduilla. ”Ei lunta tai viimaa häiritsemässä…”

Miten sinä osaat ajatella tuollaista tässä tilanteessa?”

Tuo sinun ainainen viileytesi ja jäykkyytesi saa minut kovaksi.”

Vi-… Vidar!”

Vidar vain nauraa Lon punehtuville poskille. Mies pörröttää hänen hiuksiaan niin lempeästi, että hän unohtaa jälleen, miksi on täällä. Jos hän yhden asian tahtoisi pitää vapaudessaan ja uudessa elämässään, se olisi Vidar. Aina Vidar.

He tapaavat tulevat ryhmäläisensä sovitussa paikassa. Molemmat miehiä, Vidarin ikäluokkaa, kolmissakymmenissä. Lo yrittää pysyä perässä keskustelussa, mutta kaikki tuntuu piinallisen väliaikaiselta. Hän siemailee vettä lasista siinä, missä muut miehet kumoavat muutaman oluen. Humala ei parantaisi hänen oloaan, hänen olisi selvittävä siitä ajasta, joka hänellä on vielä lähellä.

Majatalon baarialue on sumuinen ja himmeästi valaistu. Vidar nauraa jo muiden miesten kanssa, eikä Lo pysty ajattelemaan muuta kuin sitä, että pian hän jättäisi kaiken tämän pysyvästi taakseen. Rintaa polttelee, paholaisen palanen muistuttaa olemassaolostaan. Ehkä olisi sittenkin pitänyt ottaa olutta.

Eikö tämä sinun alaisesi puhu mitään?” toinen miehistä kysyy. Kumotut tuopit erottuvat alkavana punana kasvoilta.

Puhuu hän”, Lo mutisee. ”En vain ole tänään juttutuulella.”

Onkos pojun koulutusta vielä paljon jäljellä?”

Hän on melkein valmis”, Vidar sanoo ja katsoo Lota tavalla, jota kukaan muu paikallaolija ei ymmärrä. Silmistä hehkuva hellyys on vain Lolle tarkoitettu.

Kyllä tästä hyvä ryhmä saadaan”, toinen mies sanoo. ”Hyvähän se on, että on eri tasoisia ja ikäisiä metsästäjiä matkassa. Reippaaltahan tämä poika näyttää.”

Mies taputtaa Lota olalle, ja kosketus yhdistettynä sanoihin on Lolle liikaa. Hän hypähtää penkistään.

Menen haukkamaaan vähän happea.”

Uuden ryhmän kanssa ei kannata alkaa riitelemään, Lo tietää sen kyllä. Hän vetää syvään henkeä. Ulkona on liian lämmin, kun on tottunut pitämään paksuja takkeja ja karvareunuksisia viittoja. Kaduilla on vilinää. Lo ei ole tottunut tällaiseen. Eloisa kaupunkielämä, keveämpi pukeutuminen ja leuto ilma eivät tunnu Lolle turvallisilta. Hän tahtoo kietoa viitan takaisin harteilleen ja juosta takaisin pohjoisen metsiin.

Mikä yllätys törmätä sinuun täällä”, kuuluu tuttu, raastava ääni Lon takaa. Kadunkulmassa seisoo hätkähdyttävän pitkä punahiuksinen mies. Inan. Paholainen. Kadulla ei ole ketään muuta. Kaikki on kuin unessa. Vilkkaat kadut tyhjenevät ihmisistä kuin itsestään, paikalla ovat vain he kaksi. Lo on liian väsynyt edes säpsähtämään. Keho ei jaksa pysyä enää perässä.

Inan.”

Lorelei.”

Olen nyt täällä. Oletko tyytyväinen?”

Oletko kuullut uusimmat uutiset?”

Mitä tarkoitat?”

Rakkaat kaksoseni ovat karanneet ja tulleet vapauttaneeksi erään vaarallisen olennon.”

Oletko tosissasi? Saivatko he Agnosin vapautettua?”

Tyttö sai. Hän ylitti kaikki odotukseni, joita ei alun alkaenkaan ollut paljoa.”

Mitä tämä tarkoittaa?”

Tämä tarkoittaa sitä, että nyt on sinun vuorosi.”

Lo nielaisee.

Minun… vuoroni? Et kai odota minunkin menevän linnaan esittämään jotain helvetin sirkusta?”

En. Jos olisin halunnut sinun menevän linnaan, en olisi turvautunut niihin kahteen. Sinä olet erityinen.”

Erityisyys on muodostunut ketjuksi Lon kaulalle. Millaista onkaan olla paholaisen suosikki.

Inan ei tule lähemmäs. Inanin ei tarvitse.

Minä en ymmärrä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Sinä järjestit minut etelään, okei, entä sitten? Mitä sinä haluat minun tekevän?”

Muistat varmasti pohjoisen tapaturman?”

Lo nyökkää. Koko keho on niin jäykkä ja kylmä, että sen hädin tuskin tuntee omakseen. Lota huimaa.

Sinä toteutat saman täällä.”

Hetken Lo vain seisoo jähmettyneenä paikalleen ja räpyttelee silmiään.

Mitä?”

Kuulit kyllä.”

Mutta… miksi?”

Mitä Inan hyötyy kaupungillisesta kuolleita ihmisiä?

Tahdotko sinä lavastaa jonkun muun? Vai pelkästään kylvää kauhua kuten silloin? En ymmärrä sinua.”

Mietihän hetki, mitä kerroin sinulle hetki sitten.”

Paenneet kaksoset ja vapautettu Agnos.

Aiotko sinä lavastaa Agnosin?”

Paljastaa, pikemminkin.”

Jotta kansa tietäisi totuuden…”

Kuningas ei sitä heille kerro. Kuningas kiillottaa kaunista kuvaa jumalasta ja kiroaa todellista olentoa. Mutta nyt Agnos on päässyt häneltä vapaaksi.”

Tätäkö sinä olet odottanut kaiken aikaa? Mutta miksi minä? Miksi ei ne kaksoset?”

Vain sinä olet riittävän luja siihen.”

Lo muistelee jokaista kertaa, kun on saanut hillittömiä kohtauksia, oksentanut ja itkenyt. Riittävän luja. Lo ei ole koskaan ollut luja. Lo on ollut hajalla, yksinäinen ja äiditön. Tämä mies on ollut ainoa, joka on koskaan pitänyt hänestä huolta.

Milloin?”

Saat viikon. Sitten se tapahtuu.”

Viikko. Lo ehtisi hädin tuskin mitään viikossa. Koko kehoa kylmää. Minulla on viikko aikaa rakastaa Vidaria koko sydämestäni. Sitten menetän hänet iäksi.

Tee vapaalla ajallasi aivan mitä lystäät”, Inan sanoo kuin tietäisi, mitä Lo ajattelee. ”Jätän sinut yksin tehtäväsi kanssa. Luotan sinuun, rakas Lorelei, olen aina luottanut. Sinä olet ikuisesti minun omani.”

Inan tulee lähemmäs ja vetää Lon leuasta lähemmäs. Hän painaa Lon huulille kylmän, merkitsevän suudelman ja hymyilee.

Rakastan sinua aina enemmän kuin kukaan”, Inan sanoo ja hyväilee pojan poskea. Sitten mies kääntyy ja katoaa kulman taa. Lo ei lähde perään, hän tietää, ettei löydä miestä sieltä enää.

Lo jää kadunkulmalle seisomaan ja tuijottamaan jälleen ohi kulkevia ihmisiä. Hän tappaisi vielä heidät kaikki. Viikon päästä nämä samat kadut täyttyisivät ruumiista. Nauru ja laulu lakkaisivat.

Hei, nuorukainen, onko kaikki hyvin?” kysyy miehen käsipuolessa roikkuva nainen.

On sillä, älä huutele tuntemattomille”, mies murahtaa ja kaksikko jatkaa matkaansa. Lo kykenee vain tuijottamaan ihmisten eläväistä liikehdintää. Kaikki heissä on niin aitoa ja todellista. Jopa heidän huolensa. Lo tietää, että hänestä näkee jo kauas sen, mitä tulisi tapahtumaan.

Huterin askelin Lo palaa takaisin kapakkaan. Toinen uusista metsästäjistä on jo painunut pehkuihin, toinen istuu Vidarin kanssa kumoamassa tuoppeja. Jopa Vidarin posket punottavat aavistuksen.

Lon palatessa toinen mies läimäisee tyhjän tuopin pöydälle ja taputtaa Vidaria olalle.

Huomiseen, äijä. Meille tulee hauskat vuodet yhdessä”, mies sanoo ja kävelee keinuvin askelin puisiin portaisiin.

Vidar tuijottaa Lota hetken. Silmät harittavat vain aavistuksen, mies on ollut pahemminkin humalassa Lon seurassa.

Missä sinä kävit?”

Haukkaamassa happea.”

Olit poissa melkein tunnin.”

Olinko?”

No, ei siinä, nuo olivat niin päissään, ettet sinä olisi sitä menoa jaksanut. Tulehan. Mennään nukkumaan, meillä on yhteinen huone.”

Etelän majatalot ovat silotellumpia kuin pohjoisessa, siihen Lo kiinnittää huomiota, vaikka kaikki tunteet saavat hänet turraksi. Yöpöydällä on maljakollinen kukkia. Vidar riisuu vaatteensa ja kaatuu selälleen sängylle. Lo riisuu paitasilleen ja kömpii miehen viereen ja imee tämän tuoksua sisäänsä.

Vidar… Sinä tuoksut niin turvalliselta.” Viikko. Lolla on enää vain viikko tässä, tämän miehen kyljessä kiinni.

Häh? Oletko sinä ihan okei? Haiseeko hiki ja paska sinusta hyvältä?”

Tyhmä”, Lo sihahtaa, ”sinä tuoksut turvalliselta.” Ihmiseltä. Vidar tuoksuu ihmiseltä. Vidar tuskin koskaan ymmärtäisi.

Olet ihan outo, penska”, Vidar nauraa, ”mutta juuri siksi rakastan sinua.”

Vaikka Vidar haisee oluelta ja miehen kasvot punertavat hienoisesta humalasta, Lo painaa suudelman tämän huulille ennen kuin vetää peiton heidän päälleen.

Enää viikko. Sitten Lo päästäisi pois kaiken. Tämän miehen, tämän elämän ja lopulta itsensäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti